NOS NieuwsAangepast

Computerproblemen deelnemers Citotoets

Leerlingen van 2500 scholen die op de computer de Citotoets maken, moesten vanochtend later met de toets beginnen. De website waar de vragen moeten worden ingevuld, lag er vanmorgen enige tijd uit.

Op de website van het Cito staat dat er zich een technisch probleem heeft voorgedaan, waardoor de site minder goed bereikbaar is. Volgens het Cito waren de problemen rond 11 uur verholpen en konden de leerlingen toen alsnog inloggen.

Dyslexie

Voor sommige leerlingen, zoals die met dyslexie, ontwikkelde het Cito de mogelijkheid om de toets online te maken. De toetsvragen worden dan voorgelezen.

Vandaag zijn 157.000 leerlingen uit groep 8 met de Citotoets begonnen. Hoeveel van hen te maken hebben gehad met computerproblemen is volgens het Cito nog niet duidelijk.

'Eindexamen'

Aan de toets doen 6200 scholen mee, 85 procent van alle basisscholen in Nederland. Dit percentage is al jaren stabiel.

De Citotoets helpt mee bij de keuze van het vervolgonderwijs en wordt door velen gezien als een 'eindexamen' van de basisschool.

Uitslag

De Citotoets heeft dit jaar een verplicht deel met tweehonderd meerkeuzevragen over taal, rekenen en wiskunde, en studievaardigheden. Daarnaast kunnen scholen vrijwillig meedoen met het onderdeel wereldoriëntatie, met opgaven over onder meer geschiedenis.

Ook morgen en donderdag wordt getoetst. De uitslag komt in week 9 (vanaf 28 februari).

Vorig jaar deden de leerlingen van een aantal scholen de toets pas in maart, maar dat experiment krijgt dit jaar geen vervolg.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl