NOS SportAangepast

Glamourboy Bolt straalt bij nieuw atletiekformat

  • EPA
    Usain Bolt is de drijvende kracht aan de Nitro Series, een nieuw wedstrijdformat in de atletiek. In de gemengde estafette geeft hij het stokje over aan de Amerikaanse Jenna Prandini.
  • EPA
    Sprinter Usain Bolt is in Melbourne de grote attractie van de nieuwe wedstrjdenreeks Nitro Series
  • EPA
    De Jamaicaanse sprinter Asafa Powell in actie op de 60 meter, die doorgaans indoor wordt gelopen maar zaterdag in Melbourne onderdeel maakte van een wedstrijd in de buitenlucht
  • EPA
    Sprinter Usain Bolt warmt zich in Melbourne op voor de start van de Nitro Series

Atletiek heeft behoefte aan meer show. En als iemand in staat is om de sport op een vernieuwende wijze onder de aandacht te brengen, is het Usain Bolt.

De koning van de sprint, die al jarenlang heerst op WK's en Olympische Spelen, was zaterdag in Melbourne de grote aanjager van een nieuw format dat de komende jaren mondiaal moet worden uitgerold. Vijf gemengde landenteams en een ploeg rond Bolt namen het op gebruikelijke (verspringen, polsstokhoogspringen) en onconventionele atletiekdisciplines tegen elkaar op.

Bolt wil meer spektakel in atletiek

Het sterrenteam rond Bolt won. De achtvoudig olympisch kampioen - door een dopingzaak van teamgenoot Nesta Carter raakte hij onlangs zijn negende olympisch goud kwijt - kwam zelf uit op de gemengde estafette over 4 x 100 meter. Het was zijn eerste wedstrijd na de Olympische Spelen in Rio. Na de WK in Londen in augustus zet hij zo goed als zeker een punt achter zijn loopbaan.

Gemengde estafette, afvalrace op de mijl

In Melbourne, waar ongeveer 7.000 mensen op de eerste van een serie van drie wedstrijden afkwamen, moest hij voor het eerst in zijn leven in een wedstrijd het stokje overdragen aan een vrouw. "Best spannend', grinnikte hij na afloop.

De Amerikaanse Jenna Prandini nam het stokje van de sprintheld feilloos in ontvangst en het team van Bolt won. Andere disciplines die op het programma waren de 2 x 300 meter, een afvalrace op de mijl en een drieminutenloop.

Bolt is niet alleen de ambassadeur van het nieuwe concept, hij is er met zijn zaakwaarnemer Ricky Simms ook zakelijk bij betrokken. De grootste entertainer van de atletiekwereld was het middelpunt van de show, waar teams van Australië, Japan, Engeland, Nieuw-Zeeland en China ook hun opwachting maakten.

Spetterende technomuziek werd afgewisseld met soms wat vreemde disciplines. "Voor het publiek was het wennen, ze kennen het format nog niet", zei Bolt. "De atleten gaven aan dat ze geweldig veel plezier hebben gehad. We moeten er nu aan werken dat het concept een succes wordt."

Sleutelen

De teams komen op 9 en 11 februari opnieuw in Melbourne in actie en Bolt sloot zaterdag niet uit dat er nog wat gesleuteld gaat worden aan het format.

"Het is duidelijk dat we zonder Bolt hier niet hadden gestaan. Hij doet mee, promoot het evenement maar heeft zich er ook zakelijk aan verbonden. Hij is in staat de sport te veranderen", meende de Australische atletiekbaas Mark Arbib.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl