Schotse rugbyers verrassen Ierland, zegereeks Engeland gaat door

Voor de tweede keer in de geschiedenis van het Zeslandentoernooi hebben de Schotse rugbyers hun openingsduel gewonnen.

Zonder de gepasseerde Tim Visser boekten de Schotten een knappe zege op schaduwfavoriet Ierland: 27-22. Titelverdediger Engeland won zijn eerste duel met 19-16 van Frankrijk.

Uitblinker Stuart Hogg wordt besprongen na een van zijn twee try's in het duel met Ierland.

In de laatste vijf jaar eindigden de Schotten nooit hoger dan de derde plaats. Wel werd de prijzenkast in Edinburgh in de laatste vijf jaar twee Wooden Spoons rijker, de ongewenste trofee voor de ploeg die als laatste eindigt.

Weinig reden voor optimisme dus, voorafgaand aan het openingsduel tegen de winnaar van 2014 en 2015, Ierland. Maar op het eigen Murrayfield in Edinburgh schoten de Schotten uit de startblokken.

Schotten verrassen favoriete Ieren in Six Nations

Mede dankzij twee try's van fullback Stuart Hogg liepen de Schotten in de eerste helft uit naar 21-5. Voor de Ieren was dat het startsein voor een miraculeuze comeback. In de tweede helft, waarin de Ieren liefst zeventig procent balbezit had, bogen de bezoekers de achterstand om tot een 22-21 voorsprong.

In de hectische slotfase benutte Greig Laidlaw echter twee strafschoppen en schonk de Schotten daarmee alsnog de eerste zege in hun openingsduel sinds 2006.

Nieuwe puntentelling

Een schrale troost voor de Ieren: omdat het verschil met de Schotten minder dan zeven punten bedroeg, mogen de Ieren alsnog een punt bijschrijven. Dat is een van de uitkomsten van de veranderde puntentelling, die zaterdag voor het eerst werd gehanteerd in de Six Nations.

De aanval loont nu ook in Six Nations

Vijftiende zege op rij voor Engelsen

Titelverdediger Engeland boekte op Twickenham een benauwde zege op Frankrijk: 19-16. Voor de Engelsen was het al de vijftiende overwinning op rij, een record voor de uitvinders van de sport.

Helemaal zonder slag of stoot ging het niet voor de Engelsen. Sterker nog, de Fransen hadden het beste van het spel en namen via een try van Rabah Slimani met nog twintig minuten voor de boeg een 16-12 voorsprong.

Danny Care tekende voor de eerste try van Engeland in het duel met Frankrijk.

Tien minuten later sloeg de thuisploeg echter toe. Met een flinke rush snelde James Haskell door de Franse defensie, waarna Ben Te'o met zijn try het treffen weer deed kantelen.

Ook Frankrijk gaat naar huis met een punt, omdat het verschil met de Engelsen beperkt bleef tot drie punten.

Zondag speelt Wales in Rome nog tegen Italië.

Six Nations - speelronde 1

Schotland-Ierland27-22
Engeland-Frankrijk21-19
Zondag
Italië-Wales

Stand Six Nations

gesp.-pnt.saldo
1. Schotland1-4(27-21)
2. Engeland1-4(19-16)
3. Frankrijk1-1(16-19)
4. Ierland1-1(21-27)
5. Italië0-0(0-0)
5. Wales0-0(0-0)

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl