NOS WielrennenAangepast

Jarige Quintana toont spierballen in moordende slotklim Ronde van Valencia

Nairo Quintana heeft zichzelf een fraai verjaardagscadeau bezorgd. De Colombiaanse klimmer van Movistar, die vandaag 27 jaar oud is geworden, reed solo naar de zege in de koninginnenetappe van de Ronde van Valencia. Quintana nam en passant de leiderstrui over van Greg Van Avermaet.

Nairo Quintana viert de zege en zijn verjaardag op de top van de Alto Más de Costa.

In de zwaarste etappe van de vijfdaagse ronde, een rit van 180 kilometer van Segorbe naar Llucena, kregen de renners liefst vijf beklimmingen voor de kiezen.

De kopgroep van de dag kende in Philippe Gilbert, Laurens De Plus (QuickStep), Lawson Craddock (Cannondale-Drapac), Igor Anton (Dimension Data) en Cyril Gautier (AG2R) dan ook renners van kaliber. Zij kregen een maximale voorsprong van vijf minuten, maar die marge reikte slechts tot aan de voet van de moordende slotklim.

Op de Alto Más de la Costa, met stukken van boven de twintig procent stijging, ontbond Quintana zijn duivels en reed sneller dan ooit naar boven. De Eritreër Merhawi Kudus (Dimension Data) haakte nog even aan, maar moest uiteindelijk 40 seconden toegeven op de winnaar.

Wout Poels (Team Sky), de winnaar van vorig jaar, kwam als vierde boven op 48 seconden. Steven Kruijswijk (Lotto-Jumbo) eindigde als achtste op 1.10 minuten.

Nairo Quintana pakte op zijn verjaardag de gele leiderstrui in de Ronde van Valencia.

Poels vierde, Kruijswijk negende

Met nog een etappe voor de boeg verdedigt Quintana een voorsprong van 23 seconden op de Belg Ben Hermans (BMC). Poels is vierde op 1.02, Kruijswijk negende op 2.22 minuten.

Greg Van Avermaet (BMC), tot vandaag de drager van de gele leiderstrui, eindigde zaterdag op 4.44 minuten van Quintana en maakte een duikeling in het klassement.

Zondag staat de laatste etappe, met halverwege een klim naar 500 meter, op het programma.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl