NOS NieuwsAangepast

Goed nieuws: 'Belgische ABBA' en de economie gaat prima

Deze week was het weer tijd voor grappige filmpjes voor president Donald Trump. Was het twee weken geleden nog The Netherlands Second, dat is nu voorbij. Ten minste, dat zeggen deze landen. Andere Europese programmamakers willen namelijk niet achter blijven na het filmpje van Zondag met Lubach en presenteren hun land ook aan president Trump.

Zoals bijvoorbeeld België. "Brussel is inderdaad een hel, zoals je de stad eerder al noemde, Trump. Maar de rest van ons land is geweldig", zeggen de Belgen in hun filmpje. "Behalve het Frans-sprekende gedeelte. Dat is net Mexico." Ook wordt in het filmpje de band ABBA genoemd. "ABBA is de beroemdste Belgische band ooit. Of nou ja, ze zijn Zweeds. Maar volgens alternatieve feiten komen ze uit België. We zweren het."

Vacatures bij uitzendbureau

En goed nieuws voor mensen die een baan zoeken: het aantal vacatures neemt sneller toe dan eerder voorspeld, dankzij de economische groei. Uitkeringsinstantie UWV verwacht 965.000 vacatures in 2017, bijna evenveel als net voor de crisis, toen het aantal openstaande banen net boven een miljoen per jaar lag.

Het is een stijging van 4 procent ten opzichte van 2016.

Ook de Nederlandse economie groeit in een verrassend krachtig tempo, stelt toezichthouder De Nederlandsche Bank. Het herstel overtreft alle verwachtingen. Dit jaar zal de economie volgens de centrale bank met 2,3 procent aantrekken. Dat is alweer positiever dan de groei zoals het Centraal Planbureau een maand geleden raamde: 2,1 procent.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Ouderen die seks willen hebben, worden nu geholpen door de 24-jarige Glenn da Silva. Hij heeft namelijk sekshulpmiddelen voor ouderen ontworpen. "Tegen iedereen die er lacherig over doet zeg ik: wacht maar. We komen allemaal op het punt dat we oud zijn en ook gewoon seks willen hebben."

Glenn ontwikkelde twee producten: een rollator met een bewegend schuifstoeltje en een kruk die een been omhoog kan houden in bed. Bijvoorbeeld voor lepeltje-lepeltje. "Dat is sowieso een makkelijk standje voor ouderen." Net als de missionarishouding, de vrouw bovenop of op de buik. "Met doggy-style hoef je bij ouderen niet aan te komen", lacht Glenn, "tenzij je heel fit bent."

Waar je de hulpmiddelen in de toekomst kan krijgen, weet Glenn nog niet. "Misschien dat ze gewoon in het pakket bij een zorgverzekering opgenomen worden."

22 februari 2016: prinses Beatrix poseert met haar kleinkinderen in de sneeuw van Lech

Twee bijzondere dagen voor het Koningshuis deze week. Prinses Beatrix was dinsdag jarig. Ze werd 79. Sinds de abdicatie in 2013 verricht ze alleen nog representatieve taken en doet ze in het openbaar geen enkele uitspraak over haar jaren als koningin. Ze ziet toe, zwaait en zwijgt vooral.

Ook waren koning Willem-Alexander en koningin Máxima donderdag precies vijftien jaar getrouwd: een kristallen huwelijk. Op die dag was het ook vijftien jaar geleden dat het stel het Oranje Fonds van de Nederlandse bevolking cadeau kreeg.

Door het Oranje Fonds werden in 2015 14.400 initiatieven, zoals NL Doet, ondersteund. Sinds de oprichting kregen al 100.000 sociale projecten in Nederland en op de zes eilanden in het Caribisch gebied geld van het fonds.

Prinses Diana

En nog meer koninklijk nieuws: Britse prinses Diana krijgt twintig jaar na haar dood een standbeeld. Haar zoons, de prinsen William en Harry, hebben opdracht gegeven tot het plaatsen van een standbeeld in de tuin van Kensington Palace in Londen, het vroegere huis van Diana.

Het COC heeft toiletstickers gemaakt waarin, afhankelijk van het gezichtspunt, zowel een man als een vrouw te zien is.

Hulp voor genderkinderen

Goed nieuws voor kinderen die worstelen met de vraag of ze een jongen of een meisje zijn. Zij kunnen voortaan ook in het zuiden van het land terecht voor gespecialiseerde medische zorg of advies.

Ouders en hun kinderen kunnen al lang naar Amsterdam of Leiden voor advies van gender-specialisten. Zo'n genderteam bestaat uit onder andere psychologen, psychiaters en medisch specialisten. Ze kunnen onderzoek doen, vragen beantwoorden en behandelingen aanbieden. Nu wordt de hulp ook in Venlo geboden.

En hoe verschrikkelijk het nieuws ook is, een hart onder de riem is altijd fijn. Burgemeester Van der Laan schreef afgelopen week een brief aan alle Amsterdammers. Hij vertelde dat hij kanker had en dat de toekomst er niet goed uit zag. Gelukkig schoten de mooie initiatieven uit de grond. Het duurde niet lang voordat Oma-post de website Eberhard-post maakte, waarop mensen gratis een kaartje naar de Amsterdamse burgemeester kunnen sturen.

Een andere hartverwarmende actie was op het Waterlooplein in Amsterdam. Daar staken marktkoopmannen de zieke burgemeester een hart onder de riem. Met hun handelswaar schreven ze de tekst: "Eberhard we love you".

Supersnelle records

Ook wonnen afgelopen week studenten van de TU Delft de finale van Elon Musks Hyperlooprace in de VS. Een hyperloop is een soort trein die met hoge snelheden door een vacuümtunnel schiet. "Hier hebben we anderhalf jaar naartoe gewerkt", zei de trotse teamcaptain Tim Houter. "Zo'n prestatie is natuurlijk prachtig."

En brak zangeres Beyoncé een record met haar mededeling op Instagram. Haar bericht dat ze een tweeling verwacht, werd in korte tijd het meest gelikete bericht op het sociale medium. De teller staat inmiddels op ruim 9 miljoen likes en meer dan 420.000 reacties.

Bijna gratis trucker worden

In de omgeving van Utrecht zijn nog tweeduizend banen beschikbaar: voor truckers. Het Sectorinstituut Transport en Logistiek biedt daarom met het project 'Tweeduizend chauffeurs gezocht' een opleiding aan en vergoedt 90 procent van de kosten.

Dennis Rijken uit Houten doet mee aan het project, en werkt inmiddels bij transportbedrijf Van Vliet in IJsselstein. "Binnen anderhalve maand heb ik al mijn papieren op zak. Als ik het allemaal zelf had moeten betalen, was ik wel een half jaar bezig geweest."

En opmerkelijk nieuws...

De roofvogels mochten gewoon meereizen met de rest

Wilde je afgelopen week met het vliegtuig naar Jeddah? Hopelijk niet op dezelfde dag als deze Saudische prins. Hij vulde een vliegtuig met tachtig roofvogels, die hij meenam voor een jachttrip in Saudi-Arabië. "Het is heel gewoon voor luchtvaartmaatschappijen in het Midden-Oosten om roofvogels te vervoeren", vertelde een Turkse zakenman daarover.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl