NOS Sport

Meerkampster Broersen maakt een compleet nieuwe start

Meerkampster Nadine Broersen heeft weer plezier

Het heeft tijd gekost. Meerkampster Nadine Broersen geeft toe dat ze er veel moeite voor heeft moeten doen om het plezier in de atletieksport terug te vinden. Onder leiding van haar vroegere trainingsmaatje Pelle Rietveld is de voormalige wereldkampioene indoor druk bezig het verloren terrein te herwinnen. Dit weekeinde is de eerste test, de Nederlandse kampioenschappen meerkamp indoor. "Ik heb het gevoel dat ik opnieuw ben begonnen."

Broersen heeft een moeilijk (olympisch) jaar achter de rug. Rio werd bij lange na niet waar ze op gehoopt had. Blessures (aan enkel en knie) achtervolgden haar vanaf 2015. In 2014 veroverde ze in Sopot nog de wereldtitel indoor (vijfkamp). Het lukte haar een jaar later nog wel in Peking bij de WK in de buitenlucht mee te doen om de medailles (uiteindelijk vierde), maar daarna ging het mis.

Breuk

De tegenvallers stapelden zich op, waarna in de zomer van vorig jaar ook nog een breuk volgde met bondscoach Ronald Vetter. Vlak voor de Olympische Spelen besloot de atlete de samenwerking te beëindigen en haar eigen weg richting de Spelen in te slaan. Het werd met de dertiende plaats niet het succes waarop was gehoopt.

Wie Broersen afgelopen week op sportcentrum Papendal aan het werk zag, zag geen gefrustreerde atlete. De glimlach breekt weer geregeld door, met plezier werkt ze de trainingsopdrachten af. "Het heeft even geduurd voor ik het plezier terug had", zegt ze over de nasleep van het tegenvallende jaar 2016.

Broersen had het vertrouwen in zichzelf verloren. Pelle Rietveld bood uitkomst. De oud-tienkamper was jarenlang haar trainingsmaatje, maar heeft zich inmiddels op het coachen gestort. Zijn aanpak werkt. "Vroeger wilde ik niet uit mijn comfortzone worden gehaald, Pelle doet dat wel. We doen nieuwe dingen, ik overwin mijn angsten. Dat gaat stapje voor stapje."

Rietveld mag dan als coach onervaren zijn, het voordeel is volgens Broersen dat hij haar al jarenlang kent. "Hij heeft, net als ik, in al die trainingen dingen gezien die beter kunnen. Ik ben heel perfectionistisch en vind het leuk dat ik elke dag nog nieuwe dingen leer. Dat ik niet het idee heb dat ik aan het einde van mijn carrière zit. Pelle en ik denken over vrij veel hetzelfde. Voor mijn gevoel ben ik opnieuw begonnen. De NK indoor is voor mij een test, ik wil zien waar ik nu sta."

Doodeng

Rietveld moest wennen aan de nieuwe situatie met zijn oude trainingsmaatje. "Het is een groot avontuur, doodeng", geeft hij toe. "Het is nogal een verantwoordelijkheid, juist omdat ik zelf ook in die situatie heb gezeten. Ik weet hoe graag ik wilde en ik weet hoe graag Nadine wil. Ze heeft veel vertrouwen in mij. Ik moet haar helpen daar te komen waar ze wil zijn. En omdat ik net kom kijken, is dat nogal wat."

Rietveld heeft in elk geval gezien dat Broersen weer helemaal fit is. "En belastbaar. Dat laatste moest echt weer voor elkaar komen. Ze komt uit een blessureperiode. Het indoorseizoen is leuk, maar ons proces is pas net begonnen. Nadine moet nu niet pushen. Ze moet veel beter naar haar lichaam luisteren. Ze is begonnen aan een nieuwe fase in haar loopbaan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl