NOS VoetbalAangepast

Ingeburgerde Moreno: AZ is ook mijn huis

Stel een vraag over AZ en Héctor Moreno begint te glunderen. Zaterdagavond gaat de verdediger met PSV op bezoek bij zijn oude club in Alkmaar, waar hij nog geregeld op vriendenbezoek gaat. "Ik voel nog heel veel warmte en liefde voor die club."

De 29-jarige Moreno is een familiemens, net als vrijwel alle Mexicanen. Verknocht aan hun taco's en enchilada's en goede tequila's. De verhuizing op zijn twintigste naar Alkmaar was dan ook geen makkelijke stap. "Dankzij AZ kwam dat toch goed. De persoonlijke aandacht voor mij als mens én als voetballer was fantastisch."

"Toen ik vorig jaar met PSV in Alkmaar speelde (2-4) voelde ik een kriebel in mijn buik. Mijn familie was toen ook bij die wedstrijd. AZ is toch ook mijn huis, snap je?"

Héctor Moreno (r) na een thuiswedstrijd van AZ in 2011, samen met Celso Ortiz en Graziano Pellè

Van het AZ uit die tijd, van 2007 tot 2011, is weinig meer over. Moreno heeft alleen nog geregeld contact met de teamarts. "Toen ik daar een contract tekende, investeerde de club onder leiding van Dirk (Scheringa, red.) in veel grote spelers. El Hamdaoui, Pellè, Ari, Dembélé, noem maar op."

"Nu heeft AZ een goede ploeg met veel jonge spelers, die daar de kans krijgen om zich te ontwikkelen voor een stap naar het buitenland, zoals Vincent Janssen onlangs deed. Hij komt toch uit de Jupiler League? Dat is echt knap", klinkt het vol bewondering.

Goals Moreno in het shirt van AZ

Sinterklaas met de familie

Twee jaar na het veroveren van de landstitel met AZ (in 2009) verkaste Moreno naar Espanyol in Spanje, om vervolgens in de zomer van 2015 te tekenen bij PSV. In die jaren heeft de Mexicaans international naar eigen zeggen een metamorfose doorgemaakt.

"Een beter mens, volwassener, slimmer, ik ben ongelooflijk veel veranderd", vertelt Moreno, die in bijna zes jaar tijd van Nederland is gaan houden. "Ik probeer de taal te leren, en in december vier ik samen met mijn familie Sinterklaas. Met het klimaat heb ik soms nog moeite, maar volgens mij is dat voor jullie niet anders", lacht hij.

Héctor Moreno viert een PSV-doelpunt met Siem de Jong.

Toekomstplannen

In Nederland is Moreno houder van een opvallend record. Zijn twaalf doelpunten, verdeeld over AZ en PSV, maken van hem Mexicaans topscorer aller tijden van de eredivisie, meer dan bijvoorbeeld Jesús Corona (ex-Twente), die er elf maakte.

Mogelijk haalt Moreno een dezer jaren de twintig, want concrete plannen om PSV te verlaten zijn er (nog) niet. Zijn contract loopt nog twee jaar door. Stiekem hoopt de centrumverdediger zelfs op nóg een stap omhoog.

"Mijn mentaliteit is: elke dag keihard blijven werken, zodat ik, als die kans voorbij komt, er ook echt klaar voor ben. Maar deze transferperiode maakte ik mij niet druk. Komt die kans er, dan vind ik dat mooi. Zo niet, ben ik bij PSV ook hartstikke blij."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl