Asscher temidden van demonstranten op het Malieveld in Den Haag
NOS NieuwsAangepast

Asscher: Malieveld was in lijn met kabinetsbeleid

Vicepremier Asscher zegt dat het kabinet het volledig eens is over het Amerikaanse inreisverbod. Dat is discriminerend en in strijd met de Nederlandse waarden.

Dat Asscher zelf woensdag meedeed aan de demonstratie op het Malieveld, en Rutte zich op heel andere wijze uit, is wat hem betreft een kwestie van stijl en persoonlijkheid.

Asscher verving Rutte vandaag op de wekelijkse persconferentie van de premier, omdat Rutte naar de EU-top op Malta is. Hij kreeg veel vragen over zijn deelname aan de betoging. Stond hij nu als vicepremier of als lijsttrekker van de PvdA tussen de demonstranten?

Hij zei dat het beide was. Volgens Asscher heeft het kabinet dinsdagochtend over het inreisverbod gesproken en staan alle neuzen dezelfde kant op: het is een discriminerende maatregel.

'Geen wedstrijdje'

Premier Rutte zei dat gisteren voor het eerst in het openbaar, Asscher deed dat zaterdag al op Twitter. Maar volgens de vicepremier is het geen wedstrijdje wie iets het eerst zegt.

Hij zei dat de lijn van het kabinet is "dat we de maatregel afkeuren". "En juist omdat Amerika een goede vriend van Nederland is, moet je ook duidelijk maken dat wij dit niet accepteren."

"Ik speelde de rol die ik heb te spelen in het kabinet", aldus de demonstrant Asscher. Hij zei dat hij als vicepremier mede vorm geeft aan de Nederlandse reactie. Hij moet die reactie naar eigen zeggen aan Nederland duidelijk maken, en de premier moet die aan zijn buitenlandse collega's overbrengen. "Ik verwacht van hem niet dat hij gaat demonstreren, en hij vindt het geen probleem dat ik dat wel doe."

Asscher: Rutte en ik hebben andere stijl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl