De politietop bestaat nu voornamelijk uit witte mensen
NOS NieuwsAangepast

De politie is te wit, erkent korpschef Akerboom

Korpschef Erik Akerboom van de Nationale Politie erkent dat er een gebrek aan culturele diversiteit is bij de politie. Politiecommissaris Max Daniel zei vanochtend in een interview met de Volkskrant dat de politie draagvlak verliest in de samenleving als er niet meer mensen met een multiculturele achtergrond worden aangenomen.

"Veel politiemensen zullen herkennen wat Daniel zegt. En dat geldt ook voor mij", zegt Akerboom op NPO Radio 1. "De politie is te wit. In de samenleving is er veel aan de hand. Grote steden veranderen in hoog tempo en wij veranderen als politie onvoldoende mee."

Volgens Akerboom is het belangrijk dat er meer diversiteit komt bij de politie. Politiemensen met verschillende achtergronden horen meer, en begrijpen beter wat er in de wijken gebeurt, zegt hij.

Acceptatie

Daniel zegt in de Volkskrant dat politiemensen met een multiculturele achtergrond zich niet meer geaccepteerd voelen door collega's. Oud-hoofdcommissaris Martin Sitalsing herkent dat gevoel. Hij is van Surinaamse afkomst en vertrok in 2012 bij de politie, onder meer vanwege het gebrek aan doorstroommogelijkheden.

Daarom moeten er meer mensen met een andere culturele achtergrond in de politietop komen, vindt Sitalsing. "Als je mensen binnen wilt houden en carrièreperspectief wilt geven, is het ook heel erg belangrijk om herkenbaarheid in de top van de organisatie te hebben."

Instroom

Korpschef Akerboom zegt dat het gebrek aan diversiteit en carrièrekansen niet van de ene op de andere dag te veranderen is, maar dat het wel geleidelijk aan beter gaat.

Vroeger was de instroom van politiemensen met een biculturele achtergrond laag, maar tegenwoordig is dat één op de vijf.

"De kunst is om hen te behouden en door te laten groeien", zegt Akerboom. "Maar kwaliteit staat altijd centraal. Geen collega wil benoemd worden vanwege zijn achtergrond. De collega's willen benoemd worden vanwege hun kwaliteit."

Ook minister Blok van Justitie benadrukt dat de instroom op de academie inmiddels al wat diverser is, maar dat dit nog verbeterd kan worden. "We moeten alle groepen zien te vinden", aldus Blok.

Akerboom zegt zijn best te gaan doen om de politietop minder wit te krijgen. "Bij iedere benoeming zullen we ons afvragen: is er een divers talent dat we hier goed kunnen gebruiken? We zullen daarnaast talenten spotten, om hen extra begeleiding te geven."

Discriminatie

Er komt volgens Akerboom verder nog geregeld discriminatie voor binnen de politie, bijvoorbeeld in de vorm van "foute grappen".

Daniel noemt in het interview met de krant extremere voorbeelden van discriminatie binnen het korps. Zo vertelt hij over een Marokkaanse rechercheur die tijdens een huiszoeking werd aangehouden. "Ze liep door het huis en opeens werd er geroepen: hé, daar loopt er nog een. In handboeien werd ze afgevoerd. Gewoon een rechercheur die onderzoek doet."

Discriminatie is lastig aan te pakken, omdat politiemensen elkaar niet snel aanspreken, zegt Akerboom. Toch doet hij zijn best om hier verandering in te brengen. Ook daar kan meer diversiteit een rol spelen.

"Het gesprek over dit soort ingewikkelde zaken is met een diverser korps makkelijker te voeren", zegt Akerboom over discriminatie in de samenleving. "Het is anders als je bijvoorbeeld met een gemengd korps een gekleurde wijk in gaat, dan met een wit korps zoals nu het geval is."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl