Punxsutawney Phil voorspelt de lente
NOS NieuwsAangepast

De winter duurt nog zes weken in de VS, zegt bosmarmot Phil

Het is 2 februari en dat betekent feest in Punxsutawney, een plaatsje zo'n 100 kilometer van de stad Pittsburgh in Pennsylvania. Daar is het namelijk Groundhog Day en wordt bosmarmot Phil naar buiten gehaald.

Nadat de inwoners van het plaatsje urenlang hebben gedronken en gedanst, wordt Phil op een plateau gezet. Ziet hij daar zijn schaduw en keert hij terug naar zijn hol, dan betekent dat dat de winter nog zes weken duurt. Ziet de bosmarmot zijn schaduw niet, dan wordt het snel lente, is het verhaal.

Vandaag zag de bosmarmot zijn schaduw. Het duurt dus nog zes weken voordat de lente begint, aldus de inwoners van het stadje.

Zo ging de voorspelling van Phil

Groundhog Day wordt gevierd op verschillende plekken in de Verenigde Staten, maar het festival in Punxsutawney is het bekendst. Het ritueel met de bosmarmot bestaat al sinds 1887. Het werd wereldberoemd door de film Groundhog Day (1993).

Het is de vraag of de voorspelling van Phil wel echt uitkomt, want de afgelopen tien jaar klopte de 'weersverwachting' maar één keer: in 2014.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl