Teruggevonden foto's van geboorteuitzending Willem-Alexander
Prins Claus die rustig een sigaretje staat te roken. Een optreden van Rob de Nijs tijdens een geïmproviseerde feestuitzending. Voorbijgangers die zich vergapen aan een piepjonge NTS-verslaggever Joop van Zijl. Teruggevonden foto's tonen hoe het er achter de schermen aan toeging bij de televisie-uitzending over de geboorte van Willem-Alexander. Fotomagazine Hollandse Beelden publiceert ze nu voor het eerst.
De foto's werden begin dit jaar teruggevonden in het archief van fotobureau Hollandse Hoogte. De negatieven stonden op een harde schijf die het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid had overgedragen. Een duidelijke beschrijving ontbrak, er waren alleen steekwoorden als 'feestprogramma in de Lage Vuursche', 'televisie', 'publiek' en een lijst met artiesten en presentatoren.
"We vonden het intrigerend, nogal chaotisch materiaal en hadden geen idee wat het was", zegt directeur Bas van Beek in het magazine. "We voelden dat het iets bijzonders was, maar er moest wel goed research gedaan worden."
We voelen dat het iets bijzonders was, maar er moest wel goed research gedaan worden.
Hollandse Beelden ontdekte dat het ging om de NTS-uitzending rond de geboorte van Willem-Alexander, 27 april 1967. De reportage was gemaakt door de fotodienst van de omroep (de voorloper van de NOS), om het historische programma ook achter de schermen vast te leggen.
"Langzaam zijn we achter het verhaal van de foto's gekomen. Dan zie je hoe waardevol en uniek die serie is", zegt hoofdredacteur Roel Rozenburg van Hollandse Beelden. "Een verborgen schat", meent Hans van den Berg van Beeld en Geluid. "Het is de geschiedenis van televisiemaken."
Op de foto's is de legertent te zien die de Rijksvoorlichtingsdienst inrichtte, compleet met postkantoor en telexverbindingen voor de (internationale) pers. De NTS zette ongeveer 130 werknemers in om verslag te doen van alle ontwikkelingen. Ook werden er geïmproviseerde studio's opgezet in caravans, zowel bij het ziekenhuis in Utrecht als in Lage Vuursche, waar de aanstaande ouders, prinses Beatrix en prins Claus, woonden.
De weduwe van fotograaf Ruud Frings beschrijft in Hollandse Beelden hoe haar man op dag van de bevalling overhaast werd gebeld om in net pak de foto's te komen maken. "Ik stond zijn overhemd nog te strijken. Dat heeft hij maar nat aangedaan."
Frings legde ook vast hoe de NTS de volgende dag naar Lage Vuursche verhuisde. Daar kiekte hij bijvoorbeeld prins Claus, die als trotse vader meer details over de bevalling naar buiten bracht in de caravan-studio.
Ook was Frings aanwezig bij de haastig opgezette feestuitzending met reacties uit het hele land. Bekende artiesten als Rob de Nijs, Ria Valk en komiek Bueno de Mesquita kwamen daarvoor naar restaurant De Lage Vuursche. Van die uitzending zijn zelfs alleen de foto's nog over, omdat het bewegende beeld niet werd bewaard.