NOS Nieuws

'Londen zal tweede Schots referendum blokkeren'

De Britse regering zal Schotland niet in staat stellen opnieuw een referendum over Schotse onafhankelijkheid te organiseren. Dat heeft de Britse minister van Defensie Michael Fallon gezegd in de Schotse krant The Herald. In 2014 stemde 55 procent van de Schotten in een soortgelijk referendum tegen afscheiding van het Verenigd Koninkrijk.

De Schotse premier Nicola Sturgeon liet via Twitter weten dat Londen zich schuldig zou maken aan een "rampzalige ingreep" als Schotland geen mandaat zou krijgen voor een tweede referendum.

Brexit

Toen de Britten vorig jaar juni voor de brexit stemden, terwijl de Schotten in meerderheid tegen een afscheid van de EU waren, zei Sturgeon aan te sturen op een tweede referendum over onafhankelijkheid. De Schotten vrezen de dupe te worden van de brexit door het vertrek uit de gemeenschappelijke markt.

Sturgeon sprak eerder met de Britse premier May over een aparte 'zachte' brexit-deal voor Schotland.

Respect

"Nee, vergeet het maar", antwoordde minister Fallon op de vraag of hij een nieuwe Schotse volksraadpleging wil faciliteren. Hij wees erop dat de Schotse premier voortdurend zegt dat Londen respect moet hebben voor de standpunten van haar regering, maar dat zij de uitslag van het referendum van 2014 en de brexit-uitspraak op haar beurt ook moet respecteren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl