Serena Williams
NOS SportAangepast

Margaret Court ligt niet wakker van Serena: vrouwentennis is saai

Er is nog maar één vrouw over met meer grandslamtitels dan Serena Williams, maar die komt bijna nooit in de publiciteit. Deze week dook Margaret Court echter opeens op in de New York Times, met een aantal pittige uitspraken.

"Ik kijk graag naar het mannentennis, maar niet naar de vrouwen. Ze slaan alles in het midden van de baan, er is weinig afwisseling. Ik vind het eigenlijk maar saai", aldus de 74-jarige Australische, naar wie een stadion is vernoemd bij de Australian Open.

Telt Court wel of niet mee?

In Melbourne behaalde Williams onder toeziend oog van Court haar 23ste grandslamtitel in het enkelspel en daarmee liet ze Steffi Graf achter zich. Court staat op 24 titels, maar 'slechts' 11 daarvan realiseerde ze in het proftijdperk dat in 1968 inging.

  • Getty Images
    Margaret Court was aanwezig bij de 23ste titel van Serena Williams
  • Getty Images
    Margaret Court en Serena Williams in 2016 bij de Hopman Cup
  • Getty Images
    Margaret Court en Billie Jean King in 2016 op Wimbledon

"Alle respect voor Margaret Court, maar zij speelde in een andere tijd", liet Patrick Mouratoglou, de coach van Williams, weten. "De schema's bestonden toen uit zestien speelsters en dat waren geen profs. Natuurlijk staat haar record en dat willen we verbreken, maar het echte record was van Steffi Graf."

Alle ophef over of haar record wel of niet meetelt, laat Court langs zich heengaan. "Als Serena mij passeert, heeft ze het verdiend. Ik zal er geen nacht wakker van liggen."

'Mijn 62 titels, dat verbetert niemand meer'

Waar Court nog trotser op is dan haar 24 enkelspeltitel zijn haar 62 grandslamtitels in totaal. In het enkelspel, dubbelspel en gemengd dubbelspel. "Dat gaat nooit meer iemand verbeteren."

In de huidige tijd combineren slechts enkele topspelers het enkelspel met het dubbelspel. Drie onderdelen tijdens een toernooi komt zelden voor.

Williams staat in totaal op 39 grandslamtitels.

Margaret Court in 1970 op Wimbledon

Court speelde vroeger op de aanval. En met power. Wat vindt ze eigenlijk van het spel van Williams? "Haar service sleept haar overal doorheen. Die is echt goed. Als haar service niet loopt, wankelt haar spel."

Court niet geliefd in tenniswereld

De Australische neemt geen blad voor haar mond en dat zorgt voor wrevel tussen haar en de tenniswereld. Court is onder andere fel tegenstander van het homohuwelijk en niet te beroerd om dat hardop te zeggen.

Haar sociale standpunten hebben een afstand gecreëerd tussen haar en de spelersvakbond WTA. Twee van de grootste speelsters uit de geschiedenis van het vrouwentennis zijn lesbisch: Billie Jean King en Martina Navratilova. King was de oprichtster van de WTA.

Omdat Court vaak gemeden wordt, zijn haar prestaties niet bij iedereen even bekend. In 1970, al in het proftijdperk, won ze bijvoorbeeld alle vier de grandslamtoernooien; de befaamde Calender Slam. Ook Williams weet niet alles over Court, bleek wel tijdens de persconferentie na de finale.

"Je kunt de tijd van Margaret Court niet vergelijken met nu. Maar toch, ze heeft hier negen keer gewonnen ofzo? Oh, elf? Jemig... Dat is bizar. Ja, ze verdient absoluut de credits voor wat ze toen bereikt heeft."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl