Voor- en tegenstanders van lijstverbindingen vinden dat de kiezer duidelijkheid moet hebben over zijn stem

Lijstverbindingen na deze verkiezingen misschien afgeschaft

Bij de Tweede Kamerverkiezingen op 15 maart zullen er nog gewoon lijstverbindingen op de stembiljetten staan. Maar bij de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar misschien al niet meer.

De Tweede Kamer sprak vandaag over het wetsvoorstel van minister Plasterk om de mogelijkheid tot het aangaan van lijstverbindingen af te schaffen. Door lijstverbindingen maken partijen kans op een extra zetel.

Plasterk is zelf geen voorstander van het voorstel. "Ik sta hier bepaald niet te juichen", zei hij. Maar hij heeft het "als dienaar van de Kroon" op papier gezet, omdat een meerderheid van de Kamer erom had gevraagd.

Die meerderheid is er nog steeds. Bij de stemmingen van aanstaande dinsdag zullen VVD, SP en PVV akkoord gaan. D66 nam niet aan het debat deel, maar steunde het voorstel in het verleden wel.

De voorstanders van afschaffing vinden dat voor de kiezers zo helder mogelijk moet zijn waar hun stem naartoe gaat. VVD-Kamerlid Taverne sprak zijn afschuw uit over partijen die enkel en alleen vanwege de kans op een restzetel een lijstverbinding aangaan. In zijn ogen is dat kiezersbedrog, omdat je stem uiteindelijk toch naar een andere partij kan gaan.

Tegenover de voorstanders van afschaffing staan felle tegenstanders. PvdA, SGP, ChristenUnie en CDA wijzen erop dat restzetels naar de grootste partijen zullen gaan, die misschien in een heel andere politieke hoek zitten. "Dan weet ik niet meer of mijn stem bij links of rechts terechtkomt", zei Kamerlid Schouten van de ChristenUnie. Zij noemde het huidige systeem eerlijker.

Meerdere sprekers wezen erop dat het vandaag precies zes weken voor de verkiezingen is. Daarbij hebben de PvdA en GroenLinks en de ChristenUnie en de SGP in elk geval een lijstverbinding. De Kiesraad maakt vrijdag bekend of er nog andere lijstverbindingen zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl