Topdrukte bij bol.com, afgelopen december.
NOS NieuwsAangepast

'Duizenden namaakproducten verkocht via bol.com'

Via de website bol.com zijn zeker duizenden namaakproducten verhandeld. Dat zegt organisatie React vanochtend in het AD. React jaagt wereldwijd in opdracht van honderden grote merken op vervalsingen. Het gaat onder meer om batterijen, oortjes en oplaadsnoeren voor mobieltjes.

React (de vroegere Stichting Namaakproducten) heeft volgens de krant twintig zaken lopen tegen partijen die via bol.com producten verkopen. Bol - in ons land met afstand marktleider onder de webwinkels - zegt in een reactie slechts enkele gevallen te kennen. "Wij werken met 14.000 verkooppartners die miljoenen artikelen verkopen via onze site. Dagelijks gaat het om tienduizenden producten. Het merendeel gaat goed", zegt Marjolein Verkerk namens bol.com.

Hoeveel namaakproducten er via bol zijn verkocht, is onduidelijk. "Voorzichtigheidshalve ga ik uit van duizenden, maar het kunnen er ook meer zijn", zegt Bjorn Grootswagers van React in het AD.

Bol laat sinds 2011 duizenden webwinkels hun aanbod verkopen via de website bol.com. Verschillende verkopers verklaren in de krant dat bol "malafide handelaren amper weert van het platform". Omdat bol.com goed aangeschreven staat, schrikt Grootswagers van de hoeveelheid nepartikelen. "Er zitten flink wat rotte appels tussen."

Gevaren

React wijst op de gevaren van nepspullen. "Merkproducten worden eerst uitvoerig getest. Namaakproducten komen uit allerlei fabriekjes die maar wat in elkaar flansen", aldus Grootswagers. Namaak-accu's en -batterijen zouden bijvoorbeeld zomaar brand kunnen veroorzaken.

De Consumentenbond zegt in het AD vorig jaar ruim 200 meldingen gehad te hebben over bol.com: "De meeste klachten gingen over het ontvangen van een ondeugdelijk product. Een klein aantal daarvan gaf aan dat het om een replica ging."

Voorwaarden

Bol stelt aan andere verkopers diverse voorwaarden, zoals een verbod op de verkoop van nepartikelen. Verkerk: "Wij vertrouwen erop dat verkopers op de juiste manier handelen en niet bewust voorwaarden en wetten overtreden. Indien dat wel het geval is, dan betreft het een incident en zelfs niet altijd een bewuste actie. Dit neemt niet weg dat wij in het verder ontwikkelen van ons verkoopplatform eraan werken om onze controle tegen imitatie, onveilige artikelen en overig misbruik te verbeteren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl