NOS SchaatsenAangepast

Kramer maakt kennis met olympisch ijs

Kramer proeft het ijs van Gangneung

Het is de enige nog ontbrekende parel aan zijn kroon: olympisch goud op de 10.000 meter. Sven Kramer gaat alles op alles zetten om dat in 2018 te bewerkstelligen. Die ultieme missie moet hij februari volgend jaar volbrengen in de nagelnieuwe ijstempel in Gangneung, het schaatsdecor voor de Winterspelen in het nabijgelegen Pyeongchang.

Kramer heeft dinsdag kennisgemaakt met het ijs in Gangneung, waar over twee weken de WK afstanden worden gehouden. Dat is een jaar voor de Spelen de vuurdoop voor de nieuwe ijsbaan. Het stadion biedt plaats aan 8.000 toeschouwers.

"De baan is goed, mooi, prima", laat Kramer weten nadat hij de baan voor het eerst heeft gezien. "Maar ik ben hier niet voor het mooie. Ik ben hier voor de WK afstanden en volgend jaar voor de Spelen. En natuurlijk is het fijn als dat in een goede en mooie ambiance is. Maar dat heeft niet de hoogste prioriteit."

Oorspronkelijk zouden de schaatsers pas twee dagen voor de WK afstanden het ijs op kunnen in Gangneung. "Dat leek ons niet ideaal. We hebben het bij de ISU aangekaart en de nieuwe voorzitter, Jan Dijkema, heeft daar goed bij geholpen. Het ijs moet nog verder geoptimaliseerd worden, maar om te trainen is het nu prima", aldus Kramer.

Kramer: ik kom hier niet voor het mooie

Drie keer goud?

De tien kilometer is overigens niet de enige afstand waar Kramer zich op zal richten. Ook op de 1.500 meter, de 5.000 meter en de ploegenachtervolging kan hij mogelijk gaan jagen op gouden olympische medailles. Maar vier keer goud, dat zal in ieder geval niet gebeuren tijdens de komende WK afstanden.

"Ik rijd nu geen achtervolging, hoewel ik daar wel een liefhebber van ben", zegt de Fries. "Maar het wordt een beetje te veel als ik hier ook nog een goede 1.500 meter wil rijden. Het programma is nu ook anders dan volgend jaar. Tijdens de Spelen is de 1.500 meter vóór de 10.000 meter, nu erna. Ik heb er wel zin in."

De 5.000 en de 10.000 meter zijn het voornaamste doel, de 1.500 meter zou mooi zijn, stelt Kramer. "Een medaille op de 1.500? Nou, tweede of tiende maakt niet zo veel uit, hoor", zegt Kramer met een knipoog. Want als Kramer start, dan is het voor goud...

Kramer groots onthaald in Seoul

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl