President Duterte en politiechef Dela Rosa
NOS NieuwsAangepast

Filipijnen staken keiharde drugsoorlog vanwege corruptie politie

De Filipijnse politie schort de omstreden strijd tegen drugs op. Het landelijke korps wil eerst de corruptie binnen de eigen gelederen aanpakken. De anti-drugsteams worden opgeheven tot het korps is gezuiverd, zei politiechef Ronald dela Rosa.

De maatregel is hem opgedragen door president Rodrigo Duterte. Hij hoopt zo de crisis binnen de nationale politie te bezweren. Het korps ligt sinds afgelopen oktober onder vuur na de moord op een Zuid-Koreaanse zakenman.

De Zuid-Koreaan werd bij een zogenaamde actie tegen drugs ontvoerd door corrupte agenten, die zijn familie wilden afpersen. Ook nadat de kidnappers de zakenman hadden gewurgd, bleven ze zijn familie om geld vragen. Het lichaam van de man werd verbrand in een crematorium van een ex-politieagent.

'We focussen ons eerst op een interne zuivering'

Door het incident kan president Duterte de corruptie binnen de nationale politie niet langer ontkennen. Hij heeft politiechef Dela Rosa daarom opgedragen het korps door te lichten en corrupte agenten te ontslaan.

Als dat is gebeurd, wordt de oorlog tegen drugs mogelijk hervat. Duterte liet weten dat hij de strijd pas opgeeft als zijn zesjarige ambtstermijn is afgelopen.

Sinds president Duterte aan de macht is op de Filipijnen, treedt de politie keihard op tegen drugsdealers en -gebruikers. De oorlog tegen verdovende middelen kostte tot dusver aan naar schatting 7000 mensen het leven. Daarnaast doen ruim een miljoen drugsgebruikers gedwongen mee aan afkickprogramma's.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl