Karpov: concurrentie voor Carlsen neemt toe
Hij heeft het stoffige imago van de schaakwereld de laatste jaren flink opgepoetst. Magnus Carlsen gaf het schaken een nieuwe dimensie, maar de heerschappij van de jonge 'Mozart van de schaakwereld' begint toch enkele haarscheurtjes te vertonen.
Carlsen maakte schaken de afgelopen jaren weer 'cool'. De jonge Noor (26) heeft een populair YouTube-kanaal, doet reclamecampagnes voor grote merken, er is een officiële Magnus Carlsen-app en hij is de hoofdpersoon in 'Magnus', de documentaire die vorig jaar uitkwam en waarin zijn jeugd tot het veroveren van de wereldtitel in 2013 wordt gevolgd.
In Wijk aan Zee moest de schaker echter de eindzege in het prestigieuze Tata Steel Chess aan de Amerikaan Wesley So laten. De Noorse wereldkampioen kon zijn stempel niet drukken op het evenement in Wijk aan Zee, waar hij de afgelopen jaren zo vaak schitterde. Oud-wereldkampioen Anatoli Karpov, als speciale gast aanwezig, constateerde een crisis in het spel van de 'wonderboy'.
"Het komt door hemzelf. Ik denk niet dat het een grote crisis is, maar je ziet momenteel wel een crisis in zijn spel. Dat kan elke schaker in zijn carrière overkomen", zegt de Rus, die in het verleden zelf de schaakwereld lange tijd beheerste. Destijds met zijn landgenoot Garry Kasparov. De twee maakten elkaar in de jaren tachtig waar het maar kon het leven zuur, maar golden achter het bord als onovertroffen genieën.
Carlsen geldt al sinds zijn jeugd als genie. Karpov noemt meer redenen waarom de wereldkampioen momenteel minder dominant is. De concurrentie leert bij. "Er zijn heel veel goede spelers die bijna van het kaliber Carlsen zijn. Je hebt hier in Wijk aan Zee Wesley So, Levon Aronian, Sergej Karjakin, die in december nog tegen Carlsen aantrad voor de wereldtitel. De groep groeit."
Karpov krijgt bijval van de Nederlandse grootmeester Loek van Wely. De zevenvoudig nationaal kampioen eindigt in Wijk aan Zee als laatste, maar is eigenlijk wel een beetje blij dat Carlsen niet opnieuw als eindwinnaar wordt gehuldigd.
"Er zijn meer spelers die hem het leven zuur kunnen maken. Vroeger was het misschien eenzaam aan de top voor hem, maar de concurrentie heeft een inhaalslag gemaakt. Voor het toernooi is het goed dat iemand anders wint en dat iedereen beseft dat er ook nog andere topspelers zijn."
Wet remmende voorsprong
Van Wely heeft wel een antwoord op de vraag waarom de Noor wat van zijn hegemonie heeft ingeleverd. "Je hebt de wet van de remmende voorsprong. Je ziet iemand die heel goed is geworden. Iedereen kijkt naar hem, wat hij doet, hoe hij speelt en leert daar weer van."