'Hyperlooprace winnen is prachtig, Musk was onder de indruk'
Studenten van de TU Delft zijn eerste geworden in de finale van Elon Musks Hyperlooprace in de VS. "Hier hebben we anderhalf jaar naartoe gewerkt", zegt de trotste teamcaptain Tim Houter. "Zo'n prestatie is natuurlijk prachtig."
In het NPO Radio 1 Journaal vertelt Houter dat miljardair Musk ook bij de wedstrijd in Los Angeles aanwezig was. "Hij zei onder de indruk te zijn en dat maakt ons als team natuurlijk extra trots."
Een hyperloop is een soort trein die met hoge snelheden door een vacuümtunnel schiet. Het prototype van het Nederlandse team haalde in de proeftunnel van 1,25 kilometer lang een snelheid van 93 kilometer per uur. "In een langere buis kan hij tot wel 1200 km/u", zegt Houter.
Aan de wedstrijd in Hawthorne, Los Angeles deden 29 teams mee. De capsule van de Nederlandse studenten kreeg de eerste prijs voor best overal design and performance. Hun capsule was overigens niet de snelste. Studenten uit München klokten een topsnelheid van een kilometer per uur meer.
Het was voor het eerst dat de capsule in de vacuümbuis ging, vertelt Marleen van de Kerkhof, die het team vertegenwoordigt. "Het was zenuwslopend, enorm spannend voor het hele team. Maar uiteindelijk ging het precies zoals we berekend hadden."
De teamcaptain van de studenten uit Delft sprak tijdens het evenement met de bekende ondernemer. Houter vertelt lachend dat Musk nog niet met een arbeidscontract kwam aanzetten. "Zo ver was het nog niet."
Wel denkt Houter dat de wedstrijd een goede boost is geweest voor de ontwikkeling van hyperlooptechnologie. De studenten willen de Delftse Hyperloop uitwerken tot een zelfstandig project. "De founders gaan door om hun bedrijf te realiseren", zegt Houter.
De Nederlandse studenten behoorden vooraf al tot de favorieten van de wedstrijd. Vorig jaar werden ze tweede in de ontwerpfase. Ze eindigden toen achter MIT.
Ook volgend jaar doet de TU Delft weer mee aan de wedstrijd in LA. Een ander team van studenten komt dan met een nieuw ontwerp.