Tim Krul
NOS VoetbalAangepast

Onana heerst, Bosz laat Krul gaan als hij graag wil

Ajax-trainer Peter Bosz hoopt dat Tim Krul bij Ajax blijft, maar zal ook meewerken aan een transfer als Krul graag naar een andere club wil. De doelman is in principe tot het einde van het seizoen gehuurd van Newcastle United, maar André Onana krijgt voorlopig de voorkeur onder de lat.

Bosz sprak onlangs uit dat Onana zijn eerste keeper is. Uiteraard geeft dat een speler vertrouwen, maar de doelman beseft maar al te goed dat het in het voetbal met de dag anders kan zijn. "De trainer kan elke week kiezen wie hij opstelt. Ik speel elke wedstrijd alsof het de laatste van m'n carrière is. Je weet niet wat er volgende week gaat gebeuren", benadrukt Onana.

Onana ziet Krul niet als concurrent, maar als leraar

Stormachtige ontwikkeling Onana

Met Krul leek Ajax afgelopen zomer een uitstekende vervanger voor Jasper Cillessen in huis te halen. Maar niemand bij de Amsterdamse club had voorspeld dat Onana zo'n stormachtige ontwikkeling zou doormaken. Zelfs nu Krul wedstrijdfit is, houdt de 20-jarige Kameroener de ervaren goalie uit de basis. En dat is niet eens voer voor discussie.

Krul keepte al 157 wedstrijden in de Engelse Premier League en is achtvoudig international van het Nederlands elftal. Het was een gok van Ajax om hem naar Amsterdam te halen - Krul was immers nog geblesseerd aan zijn knie - maar de gok werd genomen. Ajax bereikte met Newcastle United een akkoord over een huurperiode van een seizoen, twee jaar na zijn heldenrol op het WK in Brazilië.

  • ANP Pro Shots
    Tim Krul en Andre Onana
  • Pro Shots
    Andre Onana traint in de kou op De Toekomst
  • ANP Pro Shots
    Andre Onana en Tim Krul

In de tijd dat Krul in Amsterdam revalideerde van zijn knieblessure, werd Onana voor de leeuwen gegooid. En dat deed hij met verve. Onana ontpopte zich als een zeer betrouwbare sluitpost. De rentree van Krul, die eind oktober fit was verklaard, kwam steeds dichterbij. Trainer Peter Bosz had echter geen reden om zijn doelman te wisselen.

Onana gaf Bosz ook geen reden. Hij liet zelfs de Afrika Cup schieten. Zijn land Kameroen bereikte zaterdag de halve finales in Gabon. "Ik zou daar wel heen willen, maar ik moet werken", zegt Onana. "We moeten aan de bak om de landstitel te winnen. Daarom ben ik hier. En nee, ik heb absoluut geen spijt dat ik niet gegaan ben."

Bosz: Tim moet laten zien dat hij beter is dan André

Uiteraard komen er vragen. Wekelijks moet Bosz aan journalisten uitleggen dat de situatie in de zomer heel anders was dan nu. "André is de nummer één, ja. Mensen die zich afvragen waarom Tim gehaald is, verliezen de realiteit uit het oog. Op het moment dat beslissingen werden genomen, was Onana geen eerste keeper, hij was nog maar twintig jaar en er was twijfel of hij het al kon."

En dus lijkt het avontuur van Krul bij Ajax uit te lopen op een deceptie. De laatste weken werd zelfs gespeculeerd over een vroegtijdig vertrek, al wil Bosz daar nog niets van weten. "Hij is onderdeel van onze selectie. Tim zal moeten laten zien dat hij beter is dan André. Hij krijgt van ons alle kans om dat te laten zien in de wedstrijden van Jong Ajax en tijdens de trainingen."

Toch kan Bosz een transfer niet uitsluiten. "Dat weet je niet in het voetbal. Als er een dezer dagen nog een club voor hem komt en hij wil daar graag naartoe... dan gaat-ie. Ik moet afwachten hoe dat zich ontwikkelt de komende dagen."

Ik ben blij dat ik met hem mag trainen, ik leer veel van hem.

André Onana over Tim Krul

De kans dat Krul terugkeert bij Newcastle United, dat in het Championship speelt, is nul. Dat liet trainer Rafael Benitez weten aan de Engelse pers. "Ik heb met Rob Elliot, Matz Sels en Karl Darlow drie zeer goede keepers tot mijn beschikking. Zij verdienen allemaal een plek onder de lat. Dat is niet makkelijk voor mij als trainer, maar ik klaag niet over een luxeprobleem. Of we Krul terughalen? Absoluut niet, we zijn zeer tevreden over onze huidige keepers."

Tot en met 31 januari kan er nog van alles gebeuren op de transfermarkt. Als het aan Onana ligt, blijft Krul gewoon in Amsterdam. "Tim is een geweldige keeper. Ik ben blij dat met hem mag trainen, ik leer veel van hem", benadrukt de Kameroener. En dus is het wellicht voor Ajax gewoon het beste als Krul in Amsterdam blijft. Onana wordt nog beter en er staat bij een eventuele blessure een uitstekende stand-in klaar. Voor Ajax een win-win-situatie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl