NOS WielrennenAangepast

Jeugd goed in Gabon, maar Charteau beste

Zes etappes door Gabon, waarbij ook eventjes Kameroen aangedaan werd, leverden een leuke week op.

De renners leefden zich uit in aantal sprints, lieten de Afrikaanse fans tweemaal juichen en aan het einde van de rit won de Fransman Anthony Charteau voor het tweede jaar op rij La Tropicale Amissa Bongo. Het gaat goed met de neo-profs, dit prille seizoen. De Italiaan Andrea Guardini (Farnese Vini) boekte vier ritzeges in de Ronde van Langkawi, alwaar ook de Duitser Marcel Kittel (Skil) en de Venezolaan Yonathan Monsalve (Androni) hun eerste optreden bij de profs luister bijzetten met winst. Michael Matthews, de Australische aanwinst van Rabobank, deed begin januari hetzelfde in de Tour Down Under.

In Gabon ging het neo-feestje verder, met dagsuccessen voor de Fransen Geoffrey Soupe en Nacer Bouhanni (beiden FDJ). Soupe raakte op de vierde dag van deze 2.1-rittenkoers zijn in de eerste etappe veroverde leiderstrui kwijt aan de geslepen Anthony Charteau. De 31-jarige Fransman stelde op die dag zijn tweede eindzege op rij in La Tropicale Amissa Bongo veilig. Yohann Gène, een 29-jarige Fransman met Caraïbische roots, was sprintend goed voor twee ritzeges.

Afrikanen niet onaardig

En de Afrikanen? Die deden het lang niet onaardig. De eerder genoemde vierde rit werd op het palmares bijgeschreven van Daniel Teklehaimanot, en na de slotetappe kon Eritrea opnieuw juichen: Natnael Berhane klopte drie medevluchters in de sprint in Libreville. De beste Afrikaanse prestatie kwam op naam van de Marokkaan Adil Jelloul, die achter de ervaren profs Charteau en Andy Cappelle de derde plaats in het eindklassement opeiste.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl