Een Boeing 747 van KLM in San Francisco
NOS NieuwsAangepast

KLM weigert eerste VS-reizigers vanwege maatregel Trump

Luchtvaartmaatschappij KLM heeft zeker zeven passagiers geweigerd op vluchten naar de Verenigde Staten. Dat is gebeurd vanwege het aangescherpte toelatingsbeleid dat de Amerikaanse president Trump gisteren per decreet invoerde.

De geweigerde mensen hadden een visum voor de Verenigde Staten, zegt KLM. Twee van hen wilden opstappen op Schiphol, vijf op andere luchthavens. Ze mochten niet mee omdat ze volgens KLM in Amerika niet door de controles zouden zijn gekomen. KLM betaalt de vervoerskosten die ze moeten maken bij de terugreis naar hun opstappunt.

Green card

Trump kondigde gisteren onder meer aan dat hij de komende drie maanden geen mensen toelaat uit Iran, Irak, Somalië, Sudan, Syrië, Libië en Jemen. Het inreisverbod leek in eerste instantie ook te gelden voor burgers uit die landen die een green card hebben, een permanente verblijfsvergunning voor de VS. Later vandaag werd bekend dat die mensen extra worden gecontroleerd voordat ze mogen binnenkomen.

Vluchtelingen zijn vier maanden niet welkom, ongeacht waar ze vandaan komen. Volgens Trump zijn de strengere regels nodig om moslimterroristen te weren.

Zorgen in Midden-Oosten om immigratiemaatregelen van Donald Trump

De maatregel is gisteravond meteen ingegaan. Amerikaanse media melden dat op luchthavens verspreid over de VS mensen vastzitten omdat ze bij de controles zijn geweigerd. De meeste gedupeerden waren al op weg toen het decreet werd uitgevaardigd.

The New York Times meldt dat onduidelijk is om hoeveel mensen het precies gaat. Volgens de krant is een van de geweigerde passagiers een Irakees die in zijn thuisland tien jaar voor de Amerikaanse overheid had gewerkt.

Ook in andere landen worden burgers uit de zeven genoemde landen geweigerd op vluchten naar de VS. Zo is bekend dat Turkish Airlines en Lufthansa passagiers hebben achtergelaten, evenals Qatar Airways en EgyptAir.

Trumps maatregel raakt ook bedrijven. Zo heeft Google gisteravond zo'n honderd medewerkers uit de zeven moslimlanden gesommeerd om snel terug te keren naar de VS, omdat ze anders het land niet meer in komen.

De tech-reus heeft veel buitenlanders in dienst. Google vreest dat het voor islamitisch personeel moeilijker wordt om naar het buitenland te reizen of familieleden te ontvangen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl