Het hoofdkwartier van de Russische binnenlandse veiligheidsdienst FSB
NOS NieuwsAangepast

Rusland klaagt drietal aan voor hoogverraad

Twee medewerkers van de Russische inlichtingendiensten en een beveiligingsexpert zijn in Rusland gearresteerd. Volgens The New York Times zijn ze aangeklaagd voor hoogverraad. De drie hebben volgens Russische media gevoelige informatie doorgespeeld aan de Verenigde Staten.

Russische media melden dat de arrestaties begin vorige maand waren. Het zou gaan om adjunct-directeur Michajlov van het Centrum voor Informatie, Kaspersky-onderzoeker Stojanov en de aan de Russische geheime dienst verbonden hacker Dmitri Dokoetsjajev.

Vooral de arrestatie van Michajlov is zeer opzichtig verricht. Zowel staatsgezinde als oppositie-media melden dat hij met een zak over zijn hoofd een congres voor inlichtingendiensten uit is gesleept.

The New York Times schrijft dat de aanklachten onderdeel zijn van een interne machtsstrijd naar aanleiding van de beschuldigingen aan het adres van Rusland over hacken bij de Amerikaanse verkiezingen. In de aanklachten wordt niet gerept over de inbraak op de mailserver van Clinton-campagneleider Podesta, maar ze houden er volgens de krant mogelijk wel verband mee.

Heksenjacht

Een anonieme Amerikaanse ambtenaar zegt tegen The New York Times dat inlichtingendiensten aanvankelijk niet wilden spreken over de Russische rol bij de hacks rond de verkiezingen. Zij zouden bang zijn geweest dat zo'n verklaring in Moskou aanleiding zou zijn voor een heksenjacht.

Het voormalige hoofd van CIA-operaties in Rusland, Steven Hall, vermoedt een verband tussen de Russische aanklachten en de rol van Rusland bij de hacks. Hij zei wel dat "wat Rusland hoogverraad noemt, misschien niet lijkt op wat wij hoogverraad noemen".

Trump

President Trump heeft gedurende de campagne lang ontkend dat Rusland achter de hacks zat. Later verklaarde hij dat de Russen toch een rol hadden gespeeld, maar dat landen als China ook verantwoordelijk waren voor hacks in de VS.

De Russische regering ontkent een rol te hebben gespeeld bij de hacks rond de Amerikaanse verkiezingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl