Peerke Donders
In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS NieuwsAangepast

Peerke Donders wellicht heilig door 'wonder'

De heiligverklaring van de bekende Tilburgse priester Petrus (Peerke) Donders is mogelijk een stapje dichterbij gekomen.

Donders is in 1982 zalig verklaard, een voorstadium voor een heiligverklaring. Aan een heiligverklaring door de paus gaat een langdurig onderzoek vooraf. Een van de criteria daarbij is dat de kandidaat-heilige in verband kan worden gebracht met wonderen.

Dat kon tot nu toe niet, maar recent onderzoek heeft iets aan het licht gebracht, dat het Vaticaan mogelijk toch als wonder zal zien. Uit wetenschappelijk onderzoek van zijn botsplinters blijkt dat Donders ondanks 27 jaar lang werken met leprapatiënten de zeer besmettelijke ziekte zelf niet opliep. Dat zou het wonder kunnen zijn waar fans van de priester op hopen.

Melaatsen

De levensloop van de 19e eeuwse priester, weverszoon en apostel der melaatsen Peerke Donders spreekt al meer dan honderd jaar tot de verbeelding van katholieken. Twee weken geleden nog werd de chique glossy Peerke gelanceerd.

De cover van de eenmalige glossy Peerke

Donders werkte vanaf 1842 onder de melaatsen in Suriname, waar hij in de leprakolonie Batavia woonde. Van daaruit ondernam hij tal van missiereizen naar indianen en marrons, nakomelingen van gevluchte slaven die diep in het oerwoud woonden. Naar verluidt leerde hij zichzelf zelfs harmonium spelen om makkelijker toenadering te krijgen tot de mensen die hij bezocht.

In 1887 overleed de priester aan een nierbekkenontsteking in Batavia. Sinds 1900 ligt zijn lichaam begraven in de kathedraal van Paramaribo.

DNA-onderzoek

Uit DNA-onderzoek door Jaap van Dissel, directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding (CIb) van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu en de Leidse forensisch antropoloog George Maat blijkt dat de priester geen lepra had toen hij stierf.

De wetenschappers namen voor het onderzoek - met toestemming van de bisschop van Suriname - botsplinters van Donders mee uit de kathedraal van Paramaribo. De resten onderzochten ze in Leiden.

Onderzoeker Van Dissel stelt dat iedereen die langdurig met leprapatiënten werkt, een grote kans loopt om de ziekte op te lopen. Maar bij Omroep Brabant zegt hij geen antwoord te hebben op de vraag of het een wonder is dat Peerke Donders de ziekte niet kreeg.

Uitzondering

"Het zou een wonder zijn, als hij geen lepra had! Maar voor ons Peerke kan ook wel een uitzondering gemaakt worden. Hij is tenslotte belangrijk voor Zuid-Amerika en het zou natuurlijk ook voor Suriname en Tilburg veel betekenen", zei de Tilburgse pastor en zelfverklaard 'Peerke-kenner' Wim Manders bijna vier jaar geleden al bij Omroep Brabant.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl