Gaston Pereiro verbergt zijn gezicht na gemiste penalty tegen Heerenveen
NOS VoetbalAangepast

Penaltydrama: record dreigt in de eredivisie

PSV worstelt al enige tijd met het probleem en ook Ajax kampt er sinds kort mee: voetballers kunnen haast geen penalty's meer nemen.

Het is een opvallende statistiek die boven komt drijven in de eredivisie dit seizoen: meer dan één op de vier buitenkansjes wordt niet benut.

Het is de afgelopen tien seizoenen nog niet zo erg geweest.

Percentage gemiste penalty's laatste tien eredivisieseizoenen

SeizoenAantal penalty'sAantal misPercentage mis
2016/2017511427,5%
2015/2016821822,0%
2014/2015701521,4%
2013/2014932324,7%
2012/2013801518,8%
2011/2012761418,4%
2010/20111012019,8%
2009/2010641625,0%
2008/2009781417,9%
2007/2008812024,7%

Voetbalcommentator Arno Vermeulen denkt niet dat er sprake is van een aanhoudende trend. "Ik geloof niet dat het met het niveau van de eredivisie te maken heeft. Het is ook niet zo dat de penalty's, als je naar de laatste tien jaar kijkt, steeds slechter genomen worden. Dit jaar is echt een uitschieter..."

Wat dan wel een verklaring zou kunnen zijn voor het beroerde strafschoppenniveau, is ook voor Vermeulen gissen. "Toeval zal een rol spelen, zoals altijd in voetbal."

"En wellicht heeft het er ook mee te maken dat weinig wedstrijden met veel doelpunten verschil worden gewonnen of verloren. Als het 0-0 of 1-1 staat, is de druk op de nemer een stuk hoger dan bij 4-0."

De 14 gemiste penalties van dit seizoen

Overigens krijgt Ajax de meeste strafschoppen mee, zeven. Daarvan gingen er drie niet in. Lasse Schöne faalde twee keer, afgelopen weekeinde nog tegen FC Utrecht. Hakim Ziyech wist ook niet te scoren vanaf elf meter.

PSV miste er twee dit seizoen in de eredivisie. Na een pijnlijke reeks missers leek men in Gaston Pereiro een betrouwbare specialist in huis te hebben, maar ook hij liet het afgelopen weekeinde tegen Heerenveen afweten.

Jetro Willems zou bij PSV ook een goede kandidaat zijn, als je puur naar zijn traptechniek kijkt

Arno Vermeulen over de strafschoppen bij PSV

Hoe moet het nu verder met de strafschoppen van PSV en Ajax? "Ik zou vertrouwen houden in Pereiro en Schöne. Ze hebben beiden over het algemeen een goede, vaste trap en hebben ook een bepaalde koelheid over zich", aldus Vermeulen.

"Jetro Willems zou bij PSV ook een goede kandidaat zijn, als je puur naar zijn traptechniek kijkt. Maar de vraag is of hij mentaal geschikt is. Bovendien is het een kwestie van hiërarchie."

Lasse Schöne mist tegen FC Utrecht een strafschop

Vijf clubs zijn nog foutloos: Excelsior, FC Twente, Vitesse, FC Utrecht en NEC. De penaltyspecialisten van PEC Zwolle, Roda JC en Willem II hebben dit seizoen hun kunsten nog niet kunnen vertonen; die clubs wachten nog op hun eerste elfmeter.

"Er zijn nog steeds wel specialisten in de eredivisie hoor", gaat Vermeulen verder. "Vroeger had je Denny Landzaat. Die wachtte altijd op een beweging van de keeper."

"Sébastien Haller van FC Utrecht en Mateusz Klich van FC Twente kunnen dat ook. Gregor Breinburg van NEC kan ook een goede penalty nemen."

Gemiste strafschoppen dit seizoen

SpelerClubWedstrijd
Paul GladonHeracles AlmeloHeracles Almelo - Willem II
Paul GladonHeracles AlmeloHeracles Almelo - Willem II
Luuk de JongPSVPSV - FC Groningen
Mike HavenaarADO Den HaagADO Den Haag - Heracles Almelo
Leon de KogelGo Ahead EaglesGo Ahead Eagles - Ajax
Thomas VerhaarSparta RotterdamHeracles Almelo - Sparta Rotterdam
Lasse Schöne AjaxAjax - Excelsior
Dirk KuytFeyenoordFeyenoord - sc Heerenveen
Albert Rusnák FC GroningenPEC Zwolle - FC Groningen
Wout WeghorstAZAZ - Heracles Almelo
Hakim ZiyechAjaxAjax - FC Groningen
Sam Larssonsc Heerenveensc Heerenveen - ADO Den Haag
Lasse Schöne AjaxFC Utrecht - Ajax
Gaston PereiroPSVPSV - sc Heerenveen

Shoot-outs in plaats van penalty's

Marco van Basten pleit in zijn functie voor de FIFA voor het afschaffen van strafschoppen. Daarvoor in de plaats moeten shoot-outs komen, net als in het hockey. Volgens Vermeulen heeft deze week weer bewezen dat er absoluut geen noodzaak bestaat om de penalty uit te bannen uit het voetbal.

Cambuur bekert verder na de strafschoppenserie tegen FC Utrecht

"We hebben twee prachtige strafschoppenseries gezien in de KNVB-beker. Een penalty nemen blijft gewoon moeilijk. De beste spelers ter wereld hebben weleens gemist of durfden helemaal geen penalty te nemen", zegt Vermeulen.

"Bovendien vond ik die shoot-outs bij het hockey afgelopen Olympische Spelen er vaak niet uitzien. De meeste nemers hadden geen enkel idee."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl