NOS NieuwsAangepast

Er was deze week ook goed nieuws: gratis tulpen en Lubach gaat viral

Je kon er deze week niet omheen op het internet: het filmpje voor Trump van het satirische tv-programma Zondag met Lubach. Sinds zondag is de video op Facebook tientallen miljoenen keren aangeklikt en op YouTube ruim dertien miljoen keer.

In het filmpje wordt Nederland op een echte Trumpiaanse wijze geïntroduceerd bij de president: "Dear Mr. President, welcome to this introduction video about the Netherlands. It's gonna be a great video. It's gonna be absolutely fantastic."

Een jongere aan het werk op een bloemenveiling

Ook goed nieuws voor jonge werkers: per 1 juli verdien je een volwaardig loon als je 21 jaar bent. Ook het minimumjeugdloon voor mensen die jonger zijn, gaat omhoog.

Eerder ging de Tweede Kamer al met algemene stemmen akkoord met het wetsvoorstel van minister Asscher. Dinsdag steunde de senaat het plan. Ook daar stemde niemand tegen.

Gezellig avondje stappen, telefoon weg. Het overkwam de Groningse Sabina Kram. Toen ze de telefoon terugkreeg van de politie, bleek de vinder een heel leuk videoberichtje voor haar achter te hebben gelaten.

Tobias kwam net de kroeg uit toen hij een telefoonhoesje op de grond zag liggen. "Ik gaf er een trap tegenaan, en toen zat er een telefoon in", vertelde Tobias. "Toen had ik ineens een supermooie telefoon in mijn handen. Wat moest ik daar nou mee?" De code wist hij niet, maar toch besloot hij nog even een leuke boodschap voor de eigenaar achter te laten. Daarna gaf hij de telefoon aan een agent.

Sabina plaatste het filmpje op Facebook. Daar is de video inmiddels al tienduizenden keren bekeken. En Tobias heeft ze teruggevonden. Samen dronken ze gezellig een kop koffie in een koffietent.

Een leerling steekt in de klas zijn vinger op

Nederland is vanaf deze week 54 nieuwe excellente scholen rijker. Daarmee komt het aantal scholen met dit predicaat op 184 en dat is meer dan ooit.

Een excellente school is een school die uitblinkt, bijvoorbeeld omdat het onderwijs goed aansluit op de situatie in de buurt of op de talenten en behoeften van een leerling. Ook een inspirerende manier van lesgeven door docenten kan een school het predicaat 'excellent' opleveren, wat drie jaar geldig is. Een onafhankelijke jury beoordeelt of een school de erkenning verdient.

Dat leerlingen gemotiveerd zijn, blijkt ook wel uit de populariteit voor bibliotheken. Voor het eerst in lange tijd is het aantal boeken dat bij bibliotheken wordt geleend, weer iets gestegen. De 770 openbare bibliotheken leenden in 2015 samen 75 miljoen boeken uit, iets meer dan in het jaar daarvoor.

  • Reuters
  • Reuters
  • Reuters
  • Reuters
    De geredde puppy's in Italië
  • Reuters

Na al het dramatische nieuws rond het Italiaanse hotel dat werd bedolven onder een lawine was er voor de reddingswerkers toch nog een onverwachte positieve ontdekking. Na dagen van hard werken in de kou haalden ze drie levende puppy's uit het hotel en dat zorgde voor een lach op de gezichten van de reddingswerkers.

Nog meer goed nieuws...

Zo zijn dertig scholen heropend in Mosul. Sinds het oosten van de stad weer in handen van de Iraakse regering is, lijkt de rust teruggekeerd. Nu kunnen er 16.000 kinderen weer terug naar school. De Verenigde Naties maakten dat afgelopen week bekend. De komende weken worden nog veertig scholen geopend.

En er konden afgelopen weekend gratis tulpen worden opgehaald in Amsterdam. Elke derde zaterdag van januari is door de Nederlandse kwekers omgedoopt tot nationale tulpendag. Daarmee is het de officiële aftrap van het tulpenseizoen. In de de pluktuin konden enthousiastelingen kiezen uit zo'n 200.000 tulpen.

De Nederlandse regisseur Michael Dudok de Wit is met de animatiefilm The Red Turtle genomineerd voor een Oscar. Hij won de prijs al eens in 2001 voor de korte animatie Father and daughter.

Ook is het aantal autodiefstallen in Nederland vorig jaar opnieuw afgenomen. Het waren er 9179, negen procent minder dan in 2015. Daarmee ligt het aantal gestolen auto's voor het eerst onder de 10.000, zegt de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit.

En het goede verhaal van NOSop3 gaat deze week over een app in Utrecht waarmee je een beter beeld kan krijgen van het leven van daklozen in de stad. Het is een audiotour zoals je die misschien kent uit musea.

En opmerkelijk nieuws...

Een broodjeszaak in Washington wordt al dagenlang platgebeld. Het telefoonnummer van Bub and Pop's verschilt maar één cijfer van het nummer van de klachtenlijn van het Witte Huis: 202-457-1111 (Bub and Pop's) en 202-456-1111 (de klachtenlijn).

Kort na de inauguratie van Donald Trump had iemand het nummer van de klachtenlijn op social media gezet, maar per ongeluk een tikfout gemaakt. De fout werd niet hersteld en sindsdien circuleert het nummer van de broodjeszaak op internet.

500 kilometer de verkeerde kant op

En een Chinese man heeft 500 kilometer de verkeerde kant op gefietst. De man wilde 1700 kilometer afleggen op zijn fiets om bij zijn familie te zijn voor het Chinese nieuwjaar en hij had geen geld om op een andere manier thuis te komen.

De man kon niet kaartlezen en was afhankelijk van de aanwijzingen die hij kreeg van voorbijgangers. Toen hij een maand onderweg was, werd hij gestopt door agenten omdat hij op een snelweg fietste. Die vertelden de man dat hij alleen maar verder van huis raakte.

De agenten kregen medelijden en besloten ter plekke geld in te zamelen om de man alsnog op tijd bij zijn familie te krijgen. Dankzij de giften kon de man zijn reis per trein hervatten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl