NOS NieuwsAangepast

'Mijn neef is een konijn, dus hij gaat dit jaar niet trouwen'

Dit weekend vieren Chinezen het nieuwe jaar, ook in Nederland wordt dit groots gevierd. 2017 is het jaar van de haan. Volgens de Chinese astrologie kan het voor hanen een moeilijk jaar worden, terwijl voor andere mensen dit jaar juist goed kan uitpakken.

Een haan heeft een kleurrijk karakter, werkt hard, is nobel en georganiseerd. "Op financieel, gezondheids- en relatiegebied kan de haan dit jaar tegenslag verwachten", zegt Pei Lian Ho, de directrice van de Chinese school in Rotterdam-Zuid.

Ook voor andere dieren kan dit jaar negatief zijn. "Mijn neef is een konijn en hij wilde dit jaar trouwen, dat is ongunstig. Daarom heeft hij besloten zijn bruiloft uit te stellen."

De Chinese dierenriem heeft twaalf dieren

Chinezen houden vaak rekening met de dierenriem. De dierenriem heeft twaalf dieren die gebruikt werden voor de jaartallen. De telling is ooit bedacht omdat 95 procent van de Chinese bevolking analfabeet was. Zo was het voor hen iets makkelijker te begrijpen.

Met name de oudere generatie Chinezen baseert bepaalde keuzes op het jaar. "In het jaar van de draak zie je vaak een geboortepiek. Het is een goed jaar en daarom willen de mensen in dat jaar kinderen krijgen", zegt Lan Lué Wang, docent Chinese taal. Wang woont al 28 jaar in Nederland.

Het jaar van de haan is daarom minder populair. Hanen hebben volgens de Chinese dierenriem stevige karakters: zelfverzekerd, soms zelf een beetje egocentrisch, zegt Wang. "Een haan heeft veel gezag en kan niet zo goed tegen kritiek."

Maar een haan heeft ook goede kanten: "Zorgzaam, een tikkeltje ijdel en wil graag in de belangstelling staan. Een haan is altijd netjes en is een beest dat graag wil pronken."

  • EPA
    Hanen-decoratie te koop in Chinatown in Londen
  • AFP
    Deze baby in Thailand is verkleed als kuikentje, ter ere van het jaar van de haan
  • AFP
    Deze kinderen in kostuum lopen mee in een optocht in Kuala Lumpur

Het jaar van de haan wordt door Chinezen gezien als een problematisch jaar. Die gedachte is ooit ontstaan vanuit de landbouwsector, zegt Wang. "Wij denken tegenwoordig al heel snel aan onze financiële situatie, maar oorspronkelijk was dat niet de bedoeling."

"De eerste drie jaar van de twaalf zijn op het gebied van landbouw vaak goed en welvarend. Dan volgen drie mindere jaren, er zijn vaak veel problemen met water. Dan weer drie matige jaren gevolgd door drie problematische jaren. Daar zitten we nu in, in de laatste drie."

Na het jaar van de haan volgen nog het jaar van de hond en die van het varken. "Dat worden waarschijnlijk jaren met veel droogte", aldus Wang.

Rode touw

De Chinezen die in Nederland wonen passen zich vaak aan de Westerse cultuur, toch behouden ze sommige tradities zoals de Chinese viering van het nieuwe jaar.

In China gaan ouderen naar een tempel. Dit jaar is het dus de beurt aan de hanen. Daar halen ze een gezegend stuk touw. Dit rode touw dragen ze het hele jaar bij zich, ze geloven dat het ze beschermt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl