Huiselijk geweld
NOS Nieuws

Rusland bestraft huiselijk geweld minder streng

Rusland gaat huiselijk geweld minder zwaar bestraffen. Als het slachtoffer geen medische hulp nodig heeft en er geen sprake is van herhaaldelijk geweld, krijgt de dader voortaan een boete in plaats van celstraf.

Tot nu toe viel elk huiselijk geweld onder het strafrecht. Daders konden daardoor 600 euro boete, drie maanden cel of een taakstraf van zes maanden krijgen. Wie nu zijn partner of kind één keer slaat zonder ernstig letsel, kan maximaal 470 euro boete, 15 dagen hechtenis of een taakstraf van 120 uur krijgen.

Het lagerhuis, de Staatsdoema, stemde overweldigend in met de nieuwe wet: 380 stemmen voor, 3 tegen. De wet is een hamerstuk in het hogerhuis en heeft ook de steun van president Poetin.

De boodschap is dat iemand het recht heeft om zijn gezin te slaan.

Directeur van een blijf-van-mijn-lijfhuis

Voorstanders van de wijziging gaan ervan uit dat de wet tot minder huiselijk geweld gaat leiden, omdat gezinnen zo de kans krijgen zelf een oplossing te vinden, zonder overheidsbemoeienis. Ook zijn de straffen nu eerlijker, betogen ze, omdat geweld door een vreemde even zwaar wordt bestraft als geweld door een bekende.

Tegenstanders vinden dat de wet een verkeerd signaal geeft. Zo wordt er volgens hen niet genoeg rekening gehouden met de dynamiek tussen dader en slachtoffer en het feit dat een slachtoffer moeilijk aan de dader kan ontsnappen. "De boodschap is dat iemand het recht heeft om zijn gezin te slaan", waarschuwt de directeur van een blijf-van-mijn-lijfhuis.

Volgens cijfers van de VN sterven er jaarlijks 14.000 Russische vrouwen door huiselijk geweld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl