Een fors aantal spitsen in de eredivisie, onder wie de toppers Sébastien Haller, Luuk de Jong en Nicolai Jørgensen, staat al een tijdje droog
NOS VoetbalAangepast

Gevierde centrumspitsen weten even het net niet te vinden

Er wordt in het moderne voetbal weliswaar meer van hen verwacht, maar spitsen staan toch in de eerste plaats in het veld om doelpunten te maken. Liefst zo veel en zo vaak mogelijk. Daar is echter bij een aantal eerder dit seizoen nog geroemde centrumaanvallers aardig de klad in gekomen.

Zo leidt Nicolai Jørgensen nog altijd met twaalf goals de topscorerslijst in de eredivisie, zij het sinds afgelopen weekeinde samen met Heerenveen-speler Reza Ghoochannejhad. De laatste competitietreffer van de Feyenoorder is echter alweer 315 speelminuten geleden, op 11 december bij AZ.

Ook Enes Ünal, de nummer drie qua productiviteit, heeft na de winterstop het net niet meer weten te vinden en staat inmiddels 202 minuten droog.

Het laatste competitiedoelpunt en de periode van 'droogte' van enkele spitsen in de eredivisie

Volgens oud-spits Erik Meijer, in zijn carrière onder meer actief voor MVV, PSV en Liverpool, berust de opvallende droogte van de centrumaanvallers niet alleen op toeval. "Veel ploegen hebben het centraal achterin tactisch steeds beter staan. In mijn tijd stond je nog wel eens één-tegen-één, maar nu moet een spits altijd opboksen tegen minimaal twee verdedigers."

De Jong en Dolberg

Opvallend is dat het niet alleen de spitsen van kleine clubs zijn die al een tijdje droog staan. Zorgelijk zijn ook de cijfers van de spitsen van PSV en Ajax. Luuk de Jong had vorig jaar met 26 doelpunten een onmiskenbaar aandeel in het kampioenschap van PSV, maar staat nu pas op vier goals. De laatste is inmiddels al 480 minuten oud, op 26 november in het thuisduel met ADO Den Haag.

"PSV is dit seizoen minder dominant dan vorig jaar en dus wordt De Jong minder vaak bediend", zegt Meijer. "Zijn mindere prestaties liggen ook aan hemzelf. Hij heeft dit seizoen wel heel veel kansen nodig."

Teleurstelling bij Luuk de Jong

Ajacied Kasper Dolberg werd bedolven onder de loftuitingen na zijn hattrick tegen NEC, waarmee hij zijn seizoentotaal op acht doelpunten bracht. Maar sindsdien wil het niet meer lukken bij de jonge Deen. Zijn productie staat sinds 20 november al 514 minuten stil.

"Er was natuurlijke sprake van een enorme hype rond die jongen", aldus Meijer. "Dat was voor een groot deel ook terecht, want hij heeft het een tijdlang echt heel goed gedaan. Nu is het even wat minder, maar dat is niet erg bij zo'n jonge speler. Zolang hij hier maar van leert."

Bosz: Dolberg kan er zondag zomaar weer twee of drie in schieten

"Ik heb dit soort doelpuntloze periodes ook meegemaakt", vervolgt Meijer. "Je wordt onzeker en gaat ook steeds meer de ballen ophalen. Dat kost weer extra energie en dan mis je vaak net de scherpte voor het doel."

"Je moet zorgen dat je niet opeens veel meer gaat doen. Spaar je krachten voor die paar ballen waar het echt om gaat, want als spits word je uiteindelijk maar op één ding afgerekend. Dat is je aantal gemaakte doelpunten."

Havenaar staat lang droog

Qua doelpuntloze periode spant Mike Havenaar de kroon. De spits hielp ADO Den Haag in speelronde vier aan de 1-1 tegen Heracles Almelo en mocht later dat in dat duel een strafschop nemen. De 'panenka' die hij in zijn hoofd had, mislukte jammerlijk: Havenaar tilde de bal over de lat.

Sindsdien heeft de Japanse aanvalsleider, die de toorn van zijn trainer Zeljko Petrovic over zich heen kreeg, geen doelpunt meer gemaakt. Al moet gezegd worden dat hij door een virusinfectie sinds speelronde 15 niet meer in actie is gekomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl