Spoedreparatie aan de A15
In samenwerking met
Rijnmond
NOS NieuwsAangepast

Veel gaten in de weg door vorst, Rijkswaterstaat is er druk mee

Door de vorst vallen overal in het land gaten in (snel)wegen. Die moeten snel worden hersteld om ongelukken te voorkomen.

"Doordat het 's nachts vriest en overdag dooit gaat het water uitzetten in het zoab en knalt het eruit", zegt Henk van Bommel van Rijkswaterstaat tegen RTV Rijnmond. "De afgelopen weken stroomden de meldingen bij ons binnen over wegdekschade."

Wegwerkers zijn vooral in de heel vroege ochtend aan het werk om alle gaten zo goed mogelijk te repareren voordat de ochtendspits weer op gang komt. "Ze frezen het kapotte asfalt eruit en leggen er dan nieuw asfalt in. Voor 05.00 uur is alles weer gereed", aldus Van Bommel. Zo werd vanochtend de A15 bij Gorinchem onder handen genomen.

Zoab is vanwege de open structuur gevoeliger voor vorstschade dan andere soorten asfalt. Toch is Van Bommel, bij Rijkswaterstaat verantwoordelijk voor de provincie Zuid-Holland, blij dat wegbeheerders vaak voor zoab kiezen. "Zoab is veel veiliger bij hoosbuien en het levert minder geluidsoverlast tijdens het rijden op."

De kosten voor alle herstelwerkzaamheden zijn nog niet bekend. "We hebben voor deze winter rekening gehouden met een half miljoen euro vorstschade in Zuid-Holland. Tot nu toe is daarvan 125.000 euro uitgegeven." Er is nog geen landelijk overzicht van de vorstschade.

Zachtere temperaturen

De komende tijd zal er niet veel vorstschade meer ontstaan, want het wordt weer warmer. In het weekend wordt het 8 tot 9 graden en ook volgende week wordt de temperatuur een stuk zachter dan de afgelopen weken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl