NOS NieuwsAangepast

Uitgestorven of niet? Het spotten van deze vogel levert geld op

Ben je op reis in Nieuw-Zeeland? Kijk op het Zuidereiland dan nog eens extra goed om je heen. Nieuw-Zeeland is namelijk op zoek naar de kokako en wie de vogel spot, kan daar geld mee verdienen.

De zuidelijke kokako zou uitgestorven zijn, maar daar wordt nu toch aan getwijfeld. Harde bewijzen ontbreken nog en daarom heeft de 'South Island kokako-stichting' een beloning van 5000 Nieuw-Zeelandse dollar (zo'n 3400 euro) uitgeloofd.

De stichting zegt alle inzendingen te bekijken. Beeldmateriaal heeft uiteraard de voorkeur. "Als onafhankelijke deskundigen besluiten dat jij degene bent die het eerste bewijs van het overleven van de vogel hebt geleverd, krijg je de beloning", schrijft de stichting op de site.

Oranje lel

Waar kun je de kokako aan herkennen? Het dier heeft een oranje lel onder de snavel, lange poten, een korte snavel en een zwart gezichtsmasker. De vogel is donkergrijs of grijsblauw. De zang wordt omschreven als scherp en helder met 'holklinkende' diepe tonen.

Op het Noordereiland komt de kokao nog wel op sommige plekken in het wild voor. Deze soort heeft een blauwe lel aan de keel.

De zuidelijke kokako (boven) en de noordelijke kokako (onder)

Nieuw-Zeeland is zeer gesteld op de inheemse vogels. Vorig jaar maakte het land bekend roofdieren te willen uitroeien die verantwoordelijk zijn voor de dood van 25 inheemse vogels per jaar. In 2050 moet Nieuw-Zeeland roofdiervrij zijn.

Roof- en knaagdieren als wilde katten, buidelratten en wezels kwamen oorspronkelijk niet in Nieuw-Zeeland voor. Ze zijn uitgezet of per ongeluk meegenomen. De dieren eten de vogeleieren op of concurreren met de vogels om voedsel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl