Uitbraak gele koorts in Brazilië
NOS NieuwsAangepast

'Spook uit het verleden' is terug in Brazilië: zorgen om gele koorts

De hele nacht in de rij staan in Brazilië. Niet voor een concertkaartje of de nieuwste telefoon maar voor een vaccin tegen gele koorts. In het land is weer een uitbraak van de ziekte en er zijn al tientallen doden gevallen. "Het spook uit het verleden is terug. In de 19de en 20ste eeuw zijn er velen gestorven door deze ziekte in Brazilië", vertelt correspondent Marc Bessems.

Zonder behandeling sterft 50 procent van de besmette gevallen. Daarom is iedereen wanhopig op zoek naar een vaccinatie en staan er lange rijen bij de gezondheidsposten die de vaccins verstrekken. "Ik maak me erge zorgen", vertelt een man die de nacht in de rij heeft doorgebracht.

Met name de deelstaat Minas Gerais is getroffen door de ziekte. Daar hebben inwoners een gezondheidspost bestormd. De overheid heeft inmiddels 11,5 miljoen extra vaccins besteld.

Vorig jaar werd Brazilië getroffen door een andere infectieziekte, zika. Ook dat virus wordt verspreid door muggen. Er werden naar schatting 1,5 miljoen Brazilianen door getroffen. Ook de ziekte djengé die verspreid wordt door muggen komt vaak voor. "Ziektes die verspreid worden door muggen zijn een terugkerend probleem hier", gaat Bessems verder.

Deze variant van gele koorts wordt ook wel de 'plattelandsvariant' of 'oerwoudvariant' genoemd, waarbij vooral apen en muggen zijn besmet. Deze is niet zo erg als de stedelijke variant, waarbij muggen in de omgeving van menselijke woongebieden besmet zijn en de verspreiding veel sneller plaatsvindt. "Het is een omvangrijke uitbraak, maar het is maar de vraag of hij groter is dan vorige jaren. Deze uitbraken vinden een keer in de 3 à 5 jaar plaats", vertelt viroloog van Erasmus MC Marion Koopmans.

Betere registratie

Koopmans denkt dat de uitbraak van de gele koorts niet persé groter is, maar vooral groter lijkt omdat de registratie beter wordt bijgehouden na de uitbraak van het zika-virus. "Misschien wordt er nu gewoon beter gekeken naar de gevallen."

Maar de stedelijke versie kan de uitbraak erger maken. Daarom is het belangrijk dat de mensen in risicogebieden worden gevaccineerd. "Als je meer dan 80 procent van de besmette gevallen vaccineert, blokkeer je verdere spreiding en ga je de stedelijke cyclus tegen."

Mensen die naar Brazilië reizen, hoeven zich geen zorgen te maken. Ze moeten zich gewoon laten vaccineren. "En het vaccin werkt heel goed."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl