De Britse premier May tijdens haar speech in Philadelphia
NOS NieuwsAangepast

Britse premier: 'mislukte' militaire interventies verleden tijd

De Britse premier Theresa May vindt dat de Verenigde Staten en Groot-Brittannië hun belangen in de wereld moeten behartigen, maar niet opnieuw moeten vervallen in "mislukte" militaire interventies "om de wereld naar ons eigen beeld te veranderen". May zei dat tijdens een speech in de VS, waar ze op dit moment op bezoek is.

Volgens haar zijn de dagen voorbij dat landen om die reden kunnen worden binnengevallen, maar voegde er wel aan toe dat de VS en Groot-Brittannië niet "werkeloos moeten toekijken als de dreiging groot is". Ze benadrukte dat de twee landen de handen ineen moeten slaan om opnieuw een leidende rol te spelen in de wereld.

May vindt dat beide landen samen moeten optrekken om nieuwe uitdagingen de baas te kunnen, zoals opkomende economieën in Azië waardoor mensen volgens haar bang zijn dat die het Westen gaan overschaduwen. Ook wees ze op de dreiging van extremisme en de rol van Rusland.

May drong er bij Trump ook op aan om zich niet af te keren van internationale organisaties als de VN en de NAVO. Trump twijfelde tijdens zijn campagne openlijk aan het nut van de NAVO. Volgens May is er wel behoefte aan hervorming.

De Britse premier is in de Verenigde Staten en speechte voor een Republikeins publiek, onder wie president Trump. Haar uitspraken wijzen op een verschuiving in het buitenlandse beleid van Groot-Brittannië.

May stond ook stil bij het "nieuwe zelfvertrouwen" van de VS onder president Trump en van de Britten vanwege de Brexit. Vooraf was al bekend dat ze daarover zou spreken, omdat Britse media al op de hoogte waren van May's boodschap aan het Republikeinse gezelschap.

Premier May is de eerste buitenlandse regeringsleider die een officieel bezoek brengt aan de nieuwe president. Trump zal haar later in het Witte Huis ontvangen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl