Trump bij het Witte Huis
NOS NieuwsAangepast

Baas Amerikaanse grensbewaking en topambtenaren weg

De hoogste baas van de Amerikaanse Border Control, verantwoordelijk voor de grensbewaking, vertrekt. Mark Morgan is gevraagd op te stappen, waarna hij de eer aan zichzelf heeft gehouden, melden Amerikaanse media.

Morgan zat er pas zeven maanden. Hij was de eerste buitenstaander sinds 1924 die de post kreeg. De benoeming lag niet bij iedereen goed, vrijwel vanaf het begin lag hij in de clinch met de vakbond van grensbewakers.

Het vertrek van Morgan volgt een dag na het decreet van president Trump waarmee de bouw van de grensmuur bij Mexico in gang wordt gezet, een belangrijke verkiezingsbelofte van Trump. Of het vertrek van Morgan daar ook iets mee te maken heeft, is vooralsnog onduidelijk.

'Institutioneel geheugen'

Ook het State Department, het ministerie van Buitenlandse Zaken, moet op zoek naar nieuwe mensen. The Washington Post bericht dat de voltallige top van het departement vertrekt. Het gaat om vier mensen die cruciale posten bekleden. Ze zijn allen carrière-ambtenaren die op het ministerie zowel onder Democratisch als Republikeins bewind hebben gediend.

De chefstaf onder de vorige minister van Buitenlandse Zaken Kerry, David Wade, zegt tegen de krant dat de uittocht ongekend is. Volgens hem is het volledige "institutionele geheugen" in een klap vertrokken. De expertise die zij met zich meenemen, is nauwelijks vervangbaar, waarschuwt Wade.

Het ministerie bevestigt dat een aantal mensen vertrekken, anderen zouden alleen van post wisselen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl