Minister Van der Steur staat de Kamer te woord
NOS NieuwsAangepast

Van der Steur: ik heb niet gelogen over Teevendeal

Minister Van der Steur spreekt met klem tegen dat hij in de nasleep van de Teevendeal heeft gelogen of dat hij heeft geprobeerd dingen "onder de tafel te schuiven". In de Tweede Kamer zei hij dat de opmerking 'zeer kwetsbaar' die hij als Kamerlid maakte in een advies aan minister Opstelten niet was bedoeld om de bedragen uit de deal aan de Tweede Kamer te onthouden. De Kamer is zeer kritisch over zijn optreden.

"Er staat niet schrappen, maar er staat dat er moet worden gecontroleerd of er later iets anders is gezegd en er staat: 'waarom is dat niet eerder met de Kamer gedeeld?'", zei hij. Volgens Van der Steur kun je daar niet uit afleiden dat hij heeft geadviseerd het gedeelte over de bedragen uit de tekst weg te halen. Hij ging er juist van uit dat het gepubliceerd zou worden en vond ook dat dat had gemoeten, zei de minister.

Van der Steur: het is geen fraai dossier

Hij herhaalde dat hij als Kamerlid zijn grens tussen zijn rol als medewetgever en als controleur van de regering onvoldoende heeft bewaakt en noemde dat fout. Van der Steur benadrukte dat hij zich daar eerder bewust van had moeten zijn en dat hij zich ook eerder als adviseur had moeten terugtrekken.

Oosting

Van der Steur wees erop dat hij alle informatie aan de commissie-Oosting heeft gegeven, die speciaal was ingesteld om de zaak te onderzoeken. "Ik weet dat ik de Kamer moet informeren en ik ken de grondwet, maar we hadden met elkaar afgesproken dat we alle informatie ter beschikking zouden stellen aan Oosting."

Volgens Kamerleden maakt Van der Steur zich er te makkelijk van af door steeds naar Oosting te verwijzen. En ze vinden het onbegrijpelijk dat hij er genoegen mee nam dat de bedragen uiteindelijk niet aan de Kamer werden gemeld.

Premier Rutte zei dat Van der Steur de Kamer zeer adequaat heeft geantwoord en dat hij de minister vertrouwt. Hij herhaalde ook nog eens dat hij zelf niet op de hoogte was van de bedragen, totdat het bonnetje werd gevonden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl