NOS Sport

Kunstrijder Thomas Kennes zoekt het internationaal

Eén Nederlander komt deze week in actie tijdens de EK kunstrijden in Ostrava. Thomas Kennes, 20 jaar, begint aan zijn tweede EK. Vorig jaar eindigde hij in de korte kür als 25ste, net niet genoeg om ook de vrije kür te mogen rijden. Dat hoopt hij dit keer te verbeteren.

In Nederland, waar mannelijke rijders schaars zijn, is Kennes vooral op zichzelf aangewezen. Dus leert hij vooral van ervaren trainers en schaatsers uit het buitenland. Zo werkt Kennes in Den Bosch al enkele jaren samen met de Franse trainer Thierry Cerez. “Daar ben ik heel erg blij mee”, vertelt Kennes. “Hij komt uit een andere cultuur.

Frankrijk is een groter kunstschaatsland dan Nederland. De sport is populairder in Frankrijk. Zijn techniek brengt hij mee naar ons en daar hebben we heel veel aan. Daardoor zijn we in korte tijd veel vooruit gegaan.”

Les van de wereldkampioene

In oktober kreeg Thomas Kennes bovendien de kans om tijdens een trainingsstage zijn licht op te steken bij tweevoudig wereldkampioene Miki Ando.

De Japanse was een week te gast in Den Bosch om haar ervaringen te delen. “Het was geweldig om met Miki op het ijs te staan en om te zien hoeveel plezier ze nog altijd in het schaatsen heeft. Ook na al die grote titels.”

Tijdens de lessen van Ando legde Kennes zijn oor goed te luister. “Je leert vooral dat opgeven geen optie is. Ik ben ook niet iemand die snel opgeeft. Maar ik ben hier de enige jongen op de baan. Sommige dagen zijn moeilijker dan andere. Als je niet zo lekker in je vel zit, moet je er toch doorheen pushen. Dan denk ik terug aan de training met Miki. Dat maakt het makkelijker.”

Het toeval wil dat Miki Ando getrouwd is met het grote voorbeeld van Thomas Kennes: de meervoudig Europees en wereldkampioen Javier Fernández , die in Ostrava als torenhoge favoriet van start gaat. “Hij komt ook niet uit een groot schaatsland. Spanje heeft geen grote historie in het kunstrijden. Hoe hij het allemaal voor elkaar gebokst heeft, is van grote klasse.”

Die achtergrond mogen hij en Fernández dan gemeen hebben, Kennes wil zijn eigen niveau niet spiegelen aan dat van de Spanjaard. “Hij is de absolute wereldtop. Ik heb mij nog niet weten te plaatsen voor een WK. Dat gaat ook dit jaar helaas niet lukken. Maar ik blijf knokken om er volgend jaar wel bij te zijn.”

Vooruitgang

Het is een lange weg voor Thomas Kennes, maar hij bespeurt veel progressie vergeleken met vorig jaar. “Toen waren mijn sprongen niet stabiel. Als ik mijzelf dan nu de laatste weken rond zie rijden… Ik heb slechts een of twee foutjes gemaakt in mijn küren. Het is natuurlijk geen garantie, maar het is goed om vooruitgang te boeken.”

Kennes is ook realistisch. Hij heeft een Olympische droom, maar weet dat de Spelen van Pyeongchang te vroeg komen. “Dat zal ‘m niet gaan worden. Maar ik ben pas 20, dus 2022 is qua leeftijd goed haalbaar. Dan is het afwachten of het mogelijk is, maar ik ga er zeker voor.”

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl