Marker Wadden werden begin september opgespoten
In samenwerking met
Omroep Flevoland
NOS NieuwsAangepast

Stemmen voor de Tweede Kamer op een onbewoond eiland

Wie op 15 maart zijn stem voor de Tweede Kamer wil uitbrengen op een onbewoond eiland, kan met een passagiersboot naar de Marker Wadden, meldt Omroep Flevoland. Volgens Natuurmonumenten kwam het idee van de 50 mensen die nu op het eiland aan het werk zijn.

"De mensen die daar bezig zijn vroegen of ze niet ter plekke konden stemmen, omdat het tijdens hun wisseldiensten lastig is om naar de wal te gaan. Toen bedachten we dat dit eigenlijk voor iedereen wel een unieke plek is om te stemmen. En de verkiezingen gaan tenslotte ook over de natuur", zegt woordvoerder Dieuwertje Penders.

Varende pendeldienst

Natuurmonumenten regelt boten die stemmers vanuit de Bataviahaven in Lelystad gratis naar het eiland brengen. Het is die dag ook mogelijk om een wandeling te maken. Dat is volgens de gemeente Lelystad bijzonder, omdat het gebied nog niet toegankelijk is voor publiek. Mensen die niet uit Lelystad komen, moeten eerst een speciale kiezerspas aanvragen om op de Marker Wadden te kunnen stemmen.

De Marker Wadden is een nieuwe eilandengroep, gebouwd met zand en slib uit het Markermeer. De eilanden moeten ervoor zorgen dat de natuur in het gebied weer opleeft en de waterkwaliteit verbetert.

Advertentie via Ster.nl