Productie in India
NOS Nieuws

Afschaffen roepie-biljetten raakt Unilever

Zeep- en voedingsmiddelengigant Unilever kampt met tegenvallers in Brazilië en India. Traditioneel groeit de omzet van het bedrijf daar hard, maar dat viel de laatste maanden tegen.

In Brazilië is de economische groei vrijwel tot stilstand gekomen. In India was er veel onrust over de bankbiljetten van 500 en 1000 roepie die uit de handel werden genomen. Dat leidde tot extreem lange rijen bij de bankkantoren. Het veroorzaakte ook onzekerheid bij consumenten en daar hadden winkels last van. Unilever spreekt over de laagste groei in jaren in India.

De jaaromzet kwam 1 procent lager uit dan in 2015: op 52,7 miljard euro. Die daling kwam voornamelijk door wisselkoerseffecten. De winst steeg met 5,5 procent naar 5,5 miljard.

Mager

Paul Polman, de topman van Unilever, verwacht dat begin 2017 moeilijk wordt voor het concern. Hij spreekt van grote veranderingen in de wereld die niet eerder op deze schaal zijn vertoond.

Op de beurs wordt Unilever gestraft vanwege de magere vooruitzichten. Het aandeel daalde ruim 4 procent. Unilever is een zwaargewicht in de AEX. Door de koersdaling van Unilever staat ook de AEX in de min.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl