Syrische kinderen op een Turkse school aan de grens met Syrië
NOS NieuwsAangepast

Israël wil Syrische weeskinderen toelaten

Israël is bereid honderd Syrische weeskinderen als vluchteling op te nemen. Minister van Binnenlandse Zaken Dery heeft daar volgens de Israëlische televisie een besluit over genomen. Het zou de eerste keer zijn sinds het begin van de burgeroorlog in het buurland dat Israël Syrische vluchtelingen toelaat.

In het plan staat dat de kinderen een voorlopige verblijfsvergunning krijgen, maar geen Israëlisch paspoort. Ze komen in internaten en worden in sommige gevallen ondergebracht in gezinnen van Israëlische Arabieren. Na vier jaar wordt de voorlopige verblijfsvergunning omgezet in een permanente. Als in een later stadium ouders of broers en zussen van de wezen worden gevonden, zal Israël die ook opnemen.

Het plan moet nog de goedkeuring krijgen van het voltallige kabinet voor het ingaat. In de afgelopen jaren heeft Israël wel meer dan 2500 Syrische gewonden behandeld.

Israël neemt een neutrale houding aan tegenover het conflict in Syrië. De landen zijn officieel nog in staat van oorlog gezien de Israëlische bezetting van de Hoogvlakten van Golan. Israël veroverde het grensgebied in de Zesdaagse Oorlog in 1967.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl