Pol van Boekel
NOS VoetbalAangepast

Primeur: penalty teruggedraaid op basis van videobeelden

Er werd dit seizoen al een gele kaart omgezet in een rode kaart na bestudering van videobeelden tijdens een wedstrijd. Woensdagavond was er opnieuw een primeur: scheidsrechter Pol van Boekel draaide zijn beslissing om FC Utrecht een strafschop te geven terug.

Van Boekel gaf een penalty na een vermeende handsbal van Omar El Baad (Cambuur). De scheidsrechter ging daarna, op advies van de videoscheidsrechter, naar de zijkant van het veld om de videobeelden te bestuderen. Dat hij dat deed was al een primeur en de beslissing die hij daarna nam was dat evenzeer: hij draaide zijn beslissing terug. Geen strafschop.

Opvallend: bij de eerste keer dat videobeelden van invloed waren op de wedstrijd, de rode kaart voor Anouar Kali tijdens Ajax-Willem II, was Van Boekel als videoref ook al betrokken.

Pol van Boekel herziet zijn beslissing

WK clubteams

Eerder dit seizoen werd er al een strafschop toegekend na bestudering van videobeelden. Tijdens de WK voor clubteams kreeg Kashima Antlers een penalty. De Nederlandse scheidsrechter Danny Makkelie keek in de catacomben naar de videobeelden.

Dubbel gevoel

Van Boekel had na afloop een dubbel gevoel. "Ik heb een fout gemaakt maar heb die ook gecorrigeerd'', blikte hij terug bij FOX Sports. "Maar goed anders had ik hier gestaan en moeten vertellen dat ik een onterechte strafschop had gegeven. Ik ben dus gered door dit fantastische systeem."

Van Boekel kreeg van videoscheidrechter Jochem Kamphuis te horen dat hij waarschijnlijk ten onrechte voor een strafschop had besloten. "Hij wilde dat ik de situatie nog een keer terugkeek. Dat heb ik gedaan en toen zag ik dat Haller eerst een overtreding maakte voordat de verdediger van Cambuur de bal op een arm kreeg. Het mooie van het systeem was dat ik ook meteen het beste beeld kreeg.''

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl