'Enorme dreun' voor Q-koortspatiënten
Verbaasd en enorm teleurgesteld. Dat zijn Q-koortspatiënten na de uitspraak van de rechtbank in Den Haag. Die stelde dat de overheid niet meer had hoeven doen tegen de ziekte, en ook niet om mensen voor te lichten.
"Een enorme dreun", zegt advocaat Ivo Sindram. Hij vertegenwoordigt 300 Q-koortspatiënten in de zaak tegen de Staat. "Het is op alle punten afgewezen. Het is een doortimmerd vonnis, dat ik nu ga bestuderen. Als er goede argumenten zijn ga ik in beroep. Ik sluit zeker niet uit dat deze zaak tot in Straatsburg wordt uitgevochten", zegt Sindram tegen Omroep Gelderland. In Straatsburg zetelt het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.
Hoe had ik het kunnen weten?
Berry van IJzendoorn uit Heerewaarden is chronisch ziek door de Q-koorts. Hij kan niet meer werken en artsen geven hem nog maximaal tien jaar. Hij liep de ziekte op toen hij een paar keer per week langs een geitenbedrijf reed waar Q-koorts heerste.
"Hoe had ik het kunnen weten dat daar Q-koorts was? Je hebt geen Q-koorts, dan ga je dat ook niet opzoeken." Van IJzendoorn wil excuses en erkenning van de ziekte.
'Toch excuses'
Marianne Thieme van Partij voor de Dieren was ook bij de rechtbank. Zij noemt de uitspraak heel zwaar voor patiënten en nabestaanden. Ze wil ervoor zorgen dat er alsnog excuses komen van de minister.
De uitbraak van de ziekte in 2007 is nog altijd de grootste Q-koortsuitbraak ter wereld. Ruim 4200 mensen werden ziek en er vielen zeker 74 doden.