Optimisme dreef de koersen op
NOS NieuwsAangepast

Wall Street sluit op recordhoogte

Het zat er al een week of zes aan te komen, maar om half vier, kort na opening van Wall Street, schoot de Dow Jones vandaag voor het eerst in de geschiedenis door de 20.000 punten. En tot het slot van de handelsdag bleef die boven die grens.

Geen bijzonder getal, het is alleen een rond getal, maar voor het eerst en opvallend snel, ondanks brexit en de gevreesde verkiezing van Donald Trump.

De Dow Jones Industrial Average, kortweg Dow Jones, werd in 1896 opgericht, met twaalf fondsen om inzicht te geven in de beurshandel. Later werden het dertig toonaangevende Amerikaanse bedrijven, samengesteld door journalisten van The Wall Street Journal.

De laatste jaren ging het crescendo. De geldcreatie door centrale banken en de lage rentes stuwen de beurzen omhoog. Op 23 december 2014 ging de Dow door de 18.000 punten. Daarna duurde het bijna twee jaar voor de 19.000 puntengrens geslecht werd, op 22 nov 2016. Slechts twee maanden waren nodig voor de 20.000 punten.

De verkiezing van Donald Trump als president van de Verenigde Staten lijkt beleggers vertrouwen in te boezemen dat het bedrijfsleven ruim baan gaat krijgen. Het optimisme op Wall Street zorgt ook voor hogere koersen op de Europese beurzen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl