Usain Bolt, Michael Frater, Asafa Powell en Nesta Carter vieren de Olympische titel in 2008 in Peking
NOS SportAangepast

Carter betrapt op doping; Bolt is een olympische titel kwijt

De prijzenkast van Usain Bolt telt één gouden medaille minder. Het Internationaal Olympisch Comité heeft bevestigd dat Nesta Carter, een ploeggenoot van Bolt op de estafette, tijdens de Spelen van 2008 positief heeft getest op methylhexanamine. Dat verboden middel zorgt voor een betere toevoer van bloed naar de lichaamsdelen die het op dat moment nodig hebben.

De positieve test betekent onmiddellijke diskwalificatie van Jamaica op de 4x100 meter. Naast Carter en Bolt maakten Asafa Powell, die ook al een keer tegen de dopinglamp liep, en Michael Frater onderdeel uit van dat team.

Het team van Jamaica is gediskwalificeerd op de 4x100 meter. De uitgereikte medailles, spelden en diploma's zijn ingetrokken en moeten worden ingeleverd.

Persbericht IOC
Gouden olympische medailles Usain Bolt

Met Carter als startloper liepen de Jamaicanen in Peking naar een toentertijd nieuw wereldrecord van 37,10 seconden, dat vier jaar later werd aangescherpt tot 36,84. Trinidad en Tobago werd tweede, de Japanse equipe derde en de Brazilianen eindigden als vierde.

Van negen naar acht

Bolt heeft nu nog acht olympische titels achter zijn naam staan; hij was drie keer op rij de beste op de 100 meter en 200 meter en hij was met Jamaica de snelste in Londen (2012) en Rio de Janeiro (2016).

Jamaica wint goud op 4x100 meter in Peking

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl