In samenwerking met
RTV Noord
NOS NieuwsAangepast

Taalles voor Groningers die niet kunnen lezen of schrijven

De gemeenten Bedum, De Marne, Winsum en Eemsmond gaan taallessen aanbieden aan mensen die niet kunnen lezen en schrijven. Volgens RTV Noord is 10 procent van de inwoners laaggeletterd.

Dat aantal wijkt volgens Stichting Lezen & Schrijven niet erg af van het gemiddelde in Nederland. In 2014 had 12,4 procent van de Nederlanders moeite met lezen en schrijven.

De Groningse gemeenten gaan 5000 mensen met een bijstandsuitkering nader bekijken. Tien procent van hen kan een taalcursus gaan volgen. Vrijwilligers gaan gratis lessen geven in in bibliotheken.

Groep acht

Bij die cursussen moeten de deelnemers op het niveau komen van leerlingen uit groep acht. "Dat klinkt misschien makkelijk, maar het is nog best lastig voor mensen die hun hele leven lang kansen hebben gemist", zegt wethouder Sandra Herkströter van de gemeente Eemsmond.

"Het lijkt me vervelend als je de post niet kunt lezen en daarin afhankelijk bent van anderen. Dat je met je belastingpapieren naar de buurman moet om aangifte te doen. Die heeft daar helemaal niks mee te maken. Dat komt vaker voor dan je denkt, en daar willen we een einde aan maken. We willen dat mensen dit soort zaken zelf weer kunnen regelen", zegt de wethouder.

Maatwerk

Bij de cursussen moet volgens de wethouder zo veel mogelijk maatwerk worden geleverd. "De één doet er drie maanden over, de ander een jaar. We bekijken per persoon hoeveel aandacht iemand nodig heeft."

Eemsmond begint in april met de eerste cursus. Daarna komen Winsum, Bedum en De Marne. In de gemeenten Delfzijl, Appingedam en Loppersum worden sinds eind vorig jaar ook al dat soort taalcursussen gegeven.

Advertentie via Ster.nl