NOS NieuwsAangepast

Claudia de Breij nieuwe ambassadeur Het Dorp

Cabaretière Claudia de Breij wordt ambassadeur van Het Dorp, de eerste woongemeenschap in Nederland voor mensen met een beperking. Dat gaat ze doen samen met oud-presentatrice Mies Bouwman, die het initiatief al langer vertegenwoordigt.

"We zochten iemand die betrouwbaar, betrokken en oprecht is", zegt de 87-jarige Bouwman in het NOS Radio 1 Journaal. De oud-presentatrice blijft zelf ook gezicht van Het Dorp. "Tot aan mijn laatste snik. Ik ben er vanaf het begin bij betrokken."

Bouwman presenteerde in 1962 de eerste grote televisie-actie voor het zorginitiatief. Daarmee haalde ze destijds 22 miljoen gulden (bijna 10 miljoen euro) op, waardoor de eerste woongemeenschap voor mensen met een beperking kon worden gebouwd in Arnhem. Vier jaar later namen de bewoners hun intrek in Het Dorp.

Mies Bouwman in 1968 in het restaurant van Het Dorp

Ook na die tijd bleef Bouwman het initiatief vertegenwoordigen. Maar de woongemeenschap vernieuwt, net als de zorg die de bewoners krijgen. Zo worden e-health en robotica steeds belangrijker. Ontwikkelingen die de nieuwe generatie beter begrijpt dan zij, vindt de oud-presentatrice. "En dat is maar goed ook."

De Breij is iemand die iets geweldig doet als ze het omarmt.

Mies Bouwman

Claudia de Breij is blij dat de keuze op haar is gevallen. "Ik vind het natuurlijk een enorme eer om samen met de founding mother van Het Dorp aandacht te vragen voor mensen met een beperking die net zo’n zelfstandig leven willen en kunnen leiden als wij."

Als ambassadeur van het eerste uur heeft Bouwman alle vertrouwen in De Breij. "Zij is iemand die iets geweldig doet als ze het omarmt. Dat lijkt me ook heel vanzelfsprekend als je haar een beetje kent."

Terugblik op de tv-actie Open het Dorp (2012)

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl