Michael Dudok de Wit
NOS NieuwsAangepast

Nederlandse regisseur maakt met animatiefilm kans op tweede Oscar

De Nederlandse regisseur Michael Dudok de Wit is met de animatiefilm The Red Turtle genomineerd voor een Oscar. Dat maakte de organisatie vanmiddag bekend.

De film, waarin niet wordt gesproken, gaat over een man die schipbreuk heeft geleden en is aangespoeld op een onbewoond eiland. Op het eiland ontmoet hij een rode schildpad.

Dudok de Wit won in 2001 al een keer een Oscar met de korte animatiefilm Father and Daughter. Hij werkte tien jaar aan de film The Red Turtle. Andere films in de categorie animatie zijn: Mijn naam is Courgette, Vaiana, Zootopia (Zootropolis) en Kubo and the Two Strings.

Animatiefilms zijn sterk in grenzen verder leggen.

Michael Dudok de Wit

"Het is een heel mooi moment", vertelt de regisseur in het radioprogramma Nieuws en Co. "In 2001 vertegenwoordigde ik een heel klein groepje, nu vertegenwoordig ik meer dan 200 mensen die voor de film hebben gewerkt. Daarom is deze nominatie zo belangrijk. We hebben hier jaren aan gewerkt."

Dudok de Wit is blij dat hij met een animatiefilm genomineerd is. "Animatie is sterk in grenzen verder leggen. In de eerste seconde is het voor de kijker duidelijk dat de beelden bewerkt en niet echt zijn", legt hij uit. "Dat geeft veel mogelijkheden. Niets ziet er onnatuurlijk uit, want alles is al onnatuurlijk. Magie, mythologie, vreemde ideeën: het kan allemaal in een animatiefilm."

Veertien nominaties

De film La la Land kreeg de meeste nominaties. De film maakt veertien keer kans op een Oscar. Onder meer in de categorie Beste Film, beste titelsong en beste regisseur. Met veertien nominaties evenaart de film het record van Titanic en All About Eve. Hoofdrolspelers Emma Stone en Ryan Gosling dingen mee naar de Oscar voor beste actrice en beste acteur.

De andere films die zijn genomineerd voor een Oscar in de categorie Beste Film zijn Moonlight, Arrival, Manchester by the Sea, Hell or High Water, Lion, Fences, Hidden Figures en Hacksaw Ridge.

De Oscars worden op 26 februari uitgereikt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl