Het Hongaarse team slaat ingredienten in voor de wedstrijd
NOS NieuwsAangepast

Nederlandse koks in actie op 'Olympische Spelen van het koken'

In Frankrijk kruisen 24 landen de koksmessen in de strijd om de Bocuse d'Or. Het is de grootste kookwedstrijd ter wereld, die ook wel de 'Olympische Spelen van het koken' wordt genoemd. Vandaag en morgen wordt in Lyon de wereldfinale gehouden.

"Dit is de 30ste editie en elke keer wordt het evenement gekker en groter", zegt Leendert Klaasens, bestuurslid van Bocuse d'Or Nederland in het NOS Radio 1 Journaal. Op de achtergrond is gejoel en getoeter te horen. Vanaf een tribune bekijken vandaag zo'n 3500 mensen hoe de koks zich in het zweet werken.

Supporters van het Britse team op de tribune, tijdens de finale in Lyon in 2015

Voor Nederland doen chef Jan Smink en commis (assistent) Sander Verhaaf mee, samen met coach Lars Aukema. "Lars mag niet koken, Sander en Jan moeten het met z'n tweeën doen. In 5,5 uur moeten ze twee schotels bereiden. Daar hebben ze de afgelopen maanden heel hard voor getraind."

Het team kreeg in september te horen wat het vleesgerecht werd: bressekip met rivierkreeftjes. Die klassieker is een eerbetoon aan Paul Bocuse, de inmiddels 90-jarige grondlegger van de wedstrijd. Dertig jaar geleden, bij de eerste editie, moesten de chefs met dezelfde hoofdingrediënten werken.

Eind november werd ook het tweede gerecht bekend. "Dat is volledig veganistisch", zegt Klaasens. "Dat betekent dat er alleen met groenten wordt gewerkt en er geen dierlijke producten in verwerkt worden." Nog niet eerder werd er veganistisch gekookt in de wedstrijd.

Jan Smink

Het gehele traject van de kookwedstrijd duurt ongeveer twee jaar. Eerst moest chef Smink de Nederlandse competitie winnen om vervolgens door te kunnen stromen naar de Europese finale in Hongarije. Daar behaalde hij, in mei vorig jaar, de zevende plaats.

Het Nederlandse team trainde de afgelopen tijd in een speciaal gebouwde wedstrijdkeuken in Wolvega. En dat is hard werken, zegt Klaasens. "Het tijdsschema moet op de minuut kloppen. Je wil tijdens het trainen zoveel mogelijk valkuilen uit het proces halen. Alles moet kloppen."

Een jury bestaande uit internationale sterrenchefs beoordeelt alle gerechten. Morgen aan het einde van de dag wordt de winnaar van de Bocuse d'Or bekendgemaakt. In de afgelopen dertig jaar wist Nederland de wedstrijd nog niet te winnen.

Ook al doet Nederland het goed op culinair gebied, ook internationaal gezien, zegt Klaasens. "Maar de echte kanshebbers zijn Frankrijk, de Scandinavische landen, Amerika en Japan. Zij hebben een budget van enkele tonnen en kunnen daardoor veel langer en meer trainen dan wij."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl