Malcolm Turnbull, de Australische minister-president
NOS NieuwsAangepast

Australië: vrijhandel met China nu Trump niet wil

Australië ziet mogelijkheden om met China een vrijhandelsverdrag te sluiten, nu Trump de VS heeft teruggetrokken uit het TPP-verdrag, het handelsakkoord van twaalf landen rond de Stille Oceaan. "We lopen niet weg van TPP. Er is zeker potentieel voor China om deel te nemen aan TPP", zei de Australische premier Turnbull na overleg met zijn Japanse, Nieuw-Zeelandse en Singaporese ambtgenoten.

Gisteren maakte president Trump met een handtekening een einde aan de Amerikaanse deelname aan het handelsverdrag. Premier English van Nieuw-Zeeland zegt dat door deze stap van Trump de invloed van China in de regio toeneemt.

Obama wilde TPP juist opzetten zonder China om de Amerikaanse invloed in Azië te vergroten als onderdeel van zijn 'draai naar Azië'-strategie. Het TPP-verdrag is al uitonderhandeld en moest alleen nog door de deelnemende landen geratificeerd worden.

De overblijvende landen van het TPP-verdrag gaan de komende tijd onderhandelen over hoe het nu verder moet. In tegenstelling tot Australië lijkt Japan geen zin te hebben in een verdrag zonder Amerika. "Een TPP zonder de VS is zinloos en het evenwicht is nu zoek", zegt een woordvoerder van de Japanse premier Abe.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl