NOS Nieuws

Wekdienst van 24 januari: dit gebeurde terwijl je sliep

Goedemorgen, verspreid over het land kan wat sneeuw vallen of ijzel met kans op gladheid. Later vanochtend verdwijnt de gladheid. Het blijft dan droog met wat zon en het wordt ongeveer 3 graden.

Wat heb je gemist?

De nieuwe inburgeringswet werkt niet, blijkt uit cijfers van de Rekenkamer. Die meldt dat sinds de invoering van de wet in 2013 nog maar vier op de tien mensen slagen voor het inburgeringsexamen. Voorheen waren dat er acht op de tien.

In Washington is Mike Pompeo benoemd tot nieuwe directeur van de CIA. In de Senaat waren 66 leden voor zijn benoeming en 32 tegen. Opvallend is dat Pompeo het op sommige punten niet eens is met president Trump. Die wil de banden met Rusland aanhalen. Pompeo ziet de Russische president Poetin juist als een grote bedreiging.

Pompeo (L) werd beëdigd door vicepresident Pence

Zoetermeer gaat door met de ontwikkeling van een outletcenter. De gemeenteraad is akkoord gegaan met de plannen. De partijen stellen wel voorwaarden. Zo moet er iets worden gedaan aan de verkeersoverlast die het complex met zich meebrengt. ​

De beoogde Holland Outlet Mall in Zoetermeer

Chili vraagt andere landen om hulp bij het bestrijden van bosbranden. Die woeden al wekenlang zo'n tweehonderd kilometer ten zuiden van de hoofdstad Santiago. Inmiddels is al 130.000 hectare bos verwoest, een gebied zo groot als de provincie Utrecht. Zaterdag werd de noodtoestand afgekondigd. De president van Chili spreekt van de grootste bosbranden in de geschiedenis van het land. ​

Grootste bosbranden ooit in Chili

PvdA-leider en vicepremier Asscher heeft flink uitgehaald naar premier Rutte. Hij noemt hem "een slap aftreksel van een populist". Asscher zei dat in het Haagsch College. Hij heeft kritiek op de advertentie van de VVD die gisteren in vrijwel alle kranten stond. Daarin zegt lijsttrekker Rutte dat iedereen die niet kan leven met de fundamentele waarden van Nederland, maar beter kan vertrekken.

Verder vandaag...

De Haagse politiemol Amine A. staat voor de rechter. Hij wordt ervan verdacht dat hij als agent maandenlang in de systemen van de politie heeft gezocht naar informatie over hennepkwekerijen. Een vriend zou de kwekerijen hebben leeggehaald voordat de politie binnenviel.

Het Britse Supreme Court doet uitspraak over de rol van het parlement bij het in werking stellen van Artikel 50, de officiële aankondiging van het uittreden uit de EU. Eerder bepaalde een lagere rechter dat het parlement over de brexit mag beslissen.

Vanmiddag worden in Beverly Hills de Oscar-nominaties bekendgemaakt. Filmrecensenten rekenen in ieder geval op nominaties voor La la land en Moonlight.

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl