Venus Williams groet het publiek na haar zege op Anastasia Pavljoetsjenkova
NOS SportAangepast

Venus Williams zet de klok terug, nieuw terrein Vandeweghe

Venus Williams heeft voor het eerst sinds 2003 de halve finales van de Australian Open in Melbourne bereikt. De ervaren Amerikaanse deed dat ten koste van Anastasia Pavljoetsjenkova: 6-4, 7-6 (3).

De 25-jarige Pavljoetsjenkova uit Rusland reikte ook op de drie andere grandslamtoernooien eenmaal tot de kwartfinales. Ze haalde echter nooit de laatste vier en liet tegen Williams zien waarom.

Dubbele fouten

De Russin leverde vier keer een break voorsprong direct weer in. In de tiebreak stond ze met 3-1 voor en sloeg ze twee van haar negen dubbele fouten, waaronder eentje op matchpoint.

De inmiddels 36-jarige Williams dankte haar zege zeker niet alleen aan de vele Russische fouten. De Amerikaanse maakte met 33 winners voldoende indruk en haalde voor de 21ste keer in haar rijke loopbaan, die inder meer zeven individuele grandslamtitels telt, de halve finales op een grandslam.

Vandeweghe kraakt ook Muguruza

Williams neemt het in de halve finales op tegen haar landgenote Coco Vandeweghe. De Amerikaanse dendert vrolijk door in Melbourne; ditmaal was de Spaanse Garbiñe Muguruza het slachtoffer: 6-4, 6-0.

Coco Vandeweghe na haar zege op Garbiñe Muguruza

Vandeweghe, die in de vorige ronde titelverdedigster en de nummer één van de wereld Angelique Kerber had verrast, speelde agressief vanaf de baseline en deed de Spaanse pijn met vernietigende klappen.

Het duurde echter even voordat de Amerikaanse het krachtsverschil ook in de score wist te drukken. Haar achtste breakpoint bleek pas het juiste (4-3) en na het binnenhalen van de set groeide Vandeweghes zelfvertrouwen nog meer en werd de Spaanse winnares van Roland Garros van de baan geslagen.

De 25-jarige Vandeweghe sloeg tegen Muguruza maar liefst 31 winners en staat voor de eerste keer in de halve finales op een grandslamtoernooi.

Hoofd koel

De Amerikaanse nummer 35 van de wereld, die twee WTA-titels veroverde (beide in Rosmalen), bleek ook mentaal sterk. Toen ze voor de eerste set én voor de winst serveerde, kreeg de Spaanse haar enige breakpoints van de partij. Vandeweghe hield het hoofd koel en werkte beide met overtuiging weg.

Vandeweghe en Williams troffen elkaar één keer eerder. De oudste Amerikaanse, zevenvoudig grandslamwinnares, was vorig jaar in Rome met 6-4, 6-3 te sterk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl